,Лайфстайл,

Горещо Хоби за Горещо Лято

Горещо хоби за горещо лято

Последната година ни предизвика да погледнем не само навътре в себе си, но и да преосмислим средата, в която живеем. Времето, прекарано основно вкъщи, разпали едно ново хоби у милениалите и поколението Z – отглеждането на растения. Грижата за стайни растения не е нова концепция, но през последните месеци се наблюдава бум на популярността й. И както повечето хора поглеждаме към социалните мрежи за доказателство. Хаштагове като #plantsofinstagram #plantsmakepeoplehappy и #plantstagram присъстват в общо над 20 милиона поста. Освен че е начин да се докоснем до природата, отглеждането на растения подобрява настроението и освобождава ума от негативни мисли. И понеже доста хора са и практични,те избират зеленчуци или подправки за свои „домашни любимци“.

Въпреки че не са сред най-популярните растения за отглеждане вкъщи, лютите чушки са едновременно красив детайл, който допълва визията на дома ви, и храна с безброй ползи за здравето. Разнообразието от големина, цветове, форми и степен на лютивост ги прави толкова примамливи за отглеждане. От почти бял и бледожълт цвят те преминават през червен до почти черен цвят на плода, с което покриват изискванията за естетика. Формите и текстурите също са изключително разнообразни. Всъщност отглеждането на интересни и редки видове люти чушки в страната е стравнително ново начинание – първата люта ферма отваря врати едва преди 9 години. Има само още една на територията на България, която е напълно отдадена на отглеждането на различни сортове люти чушки. Един от брандовете, предлагащи подобни разсади – Chilli Hills, се намира именно в Капана.

Защо точно люти чушки обаче? Освен че са интересни на вид и много разнообразни, те са и изключително полезни за здравето. Всъщност това, което прави чушките люти и ги различава от обикновените камби, е съдържащият се в тях капсаицин в големи количества. Това е и веществото с редица доказани ползи за здравето. Използва се широко в медицината за облекчаване и лечение на различни болки в мускулите, ставите и сухожилията. Освен това лютите чушки са богати на антиоксиданти, които облекчават различни стомашни състояния. До неотдавна се смяташе, че пикантната храна може да доведе до язви, но скорошни проучвания доказват, че капсаицинът в умерени количества осигурява защита срещу язвения патоген H. Pylori, който е отговорен и за редица други възпаления на стомашно-чревния тракт. Друга причина да отглеждате именно люти чушки е, че облекчават мигрената. Всеки, който страда от това заболяване, знае колко важно е винаги да има ефективно болкоуспокояващо под ръка. Множество проучвания сред хора, страдащи от мигрена и главоболие, показват, че при лечение с интраназален капсаицин пациентите са напълно облекчени. Също така лютото намалява холестерола, нивата на кръвна захар и на триглицеридите. Капсаицинът е ефективен и за намаляване агрегацията(слепването) на тромбоцитите, която често води до фатални кръвни съсиреци. Много проучвания показват и ефекта на лютата съставка в чушките като ефективно средство за намаляване на рисковете от различни видове рак. Доказано е, че капсаицинът забавя и унищожава раковите клетки като променя експресията на няколко гена, които подпомагат оцеляването им и образуването на метастази.

Ако се чудите с какво да допълните колекцията си от растения вкъщи или тепърва се впускате в отглеждането им, разсад люти чушки звучи като едно добро решение на всичките ви терзания.