,Култура,

Защо да Ходим на Опера в Пловдив

Защо да ходим на опера в Пловдив

Пловдивчани сме късметлии, защото живеем в най-стария жив град в Европа с хилядолетна история. Всеки, който е минал през тези земи, е оставил по нещичко за идните поколения. Има много причини градът ни да е оцелял до днес, като една от главните е културата.

Неслучайно през 2019 година Пловдив заслужи титлата Европейска столица на културата. И през тази година  календарът на града изобилства от събития. Оперните са едни от най-любимите на пловдивчани, за които се твърди,че са новатори, но и пазещи своите традиции.

Първите опити за изнасяне на оперен спектакъл започват през далечната 1911 г. Многократните усилия през годините се увенчават с успех едва на 20.03.1953 г., когато излиза официално постановление за създаването на Държавен оперен театър в Пловдив.

Опера Пловдив има богата история и може да се напише и каже много за нея, но нека обърнем поглед към настоящето й. Днес някои сравняват операта с красива млада дама, която не остава незабелязана. Тя е модерна, но и държи на класиката. Има собствен стил, но следва и световните тенденции. Търси новото, но и държи на традициите. Една от тях  се е превърнала в диаманта в короната й, а именно оперите на открито. През 1987 г. на Античен театър е поставена за пръв път  “Аида” от Джузепе Верди. Оттогава всяка година в разгара на лятото пловдивчани очакват своя фестивал. Във времето той е имал различни имена – Празници на Античен театър, Вердиев фестивал, Фестивал на оперното, оперетното и балетното изкуство и други. През 2014 г. емблематичният фестивал е преименуван на Opera Open. Всяка година на Античния театър и други открити сцени в града се реализира мащабна програма със спектакли на премиерни заглавия, копродукции и мултижанрови проекти. Тe са с активно международно партньорство и привличат  чуждестранни и български артисти, които се изявяват на големите европейски и световни сцени.

Нали ви казах, че сме късметлии! Гледаме звездите на оперната сцена на нашето време, а дори нямаме нужда от самолетен билет. Не е нужно да пътуваме хиляди километри, достатъчно е само да се изкачим до Античния театър в някоя гореща лятна нощ. Разбира се, има много гости на града, които с удоволствие стягат багажа специално, за да се насладят на любимата си опера с любимия си изпълнител.

Тази година опера Пловдив ни изненада с още едно завръщане към друга традиция – спектаклите на хълм “Бунарджика”. Фестивалът беше открит с грандиозната постановка на “Кармина Бурана” от Карл Орф. Предстоят и няколко премиери на класическите заглавия “Севилският бръснар” от Джоакино Росини, “Тоска” от Джакомо Пучини и “Дон Жуан” от Волфганг Амадеус Моцарт. Ако можем да кажем, че има задължителни опери за гледане, то тези са в списъка.

Името на фестивала Opera Open ( отворена, опера на открито ) не е избрано случайно, тъй като той предлага широко разнообразие от жанрове. Помислено е за всички – за любителите на балета, на мюзикъла, на клавирните концерти, на тангото и дори на поезията.

Всяка година след горещото лято Държавна опера Пловдив обявява новия си творчески сезон, а с него и предстоящите премиери.

Могат да се изброят десетки причини, за да посетите спектакъл или концерт, но по-добре всеки да намери своя собствена.

Разнообразната програма на фестивала може да видите на www. https://operaplovdiv.bg/ .