Кошмари преди лягане

Спомняте ли си как като деца сядахме в кръг с приятели, за да си разказваме страшни истории на тъмно. Най-популярните мистерии обикновено бяха  най-шокиращите, както и тези с отворен край, подканващи за интерпретации и „разнищване“. Въпреки че тези сюжети вече не ни се струват така впечатляващи, приливът на адреналин и любопитството да разберем какво става след това, остават актуални. Вече не сме деца, не си разказваме такива истории, но пък  използваме всевъзможни стрийминг приложения, за да се доберем до предавания, подкасти и филми, базирани на истински престъпления и мистерии. Огромната популярност на т.нар. true crime продукции е доказателство за това. Документалните разкази за реални криминални случаи, разказани в дълбочина от различни перспективи с допълнителни ефекти и автентични откъси, продължават да завладяват света.

Интересното е, че криминални подкасти в българските класации има, но такива на български език и от български създатели – не. Всъщност първият български криминален подкаст, носещ името “Blood and Lipstick”беше създаден едва преди месец от две жени – Влади Фиданова и Бела Робинсън.

В световен мащаб жанрът е толкова популярен, че сериалът „Making a Murderer“ беше обявен за най-гледаното предаване, което зрителите проследяват на един дъх. Спотифай създаде секция специално за криминални истории, а YouTube каналите с тази тематика набъбват с всяка минута.

Но каква е причината тези предавания, в които главна роля заема насилието, агресията и често зловещите истории на реални убийци, да привличат интереса на толкова много хора? И другият важен въпрос – може ли манията по този жанр да навреди на психичното ни здраве? След като прекарахме една стресираща година, изпълнена с неизвестни, подобен тип развлечения може допълнително да натовари нервната ни система. Според експерти, обяснението за това, защо подобни предавания ни харесват толкова много, е просто – човешкият ум е хипнотизиран от възможността да погледне в съзнанието на хора, които са нарушили най-фундаменталното табу. А може би са се поддали на най-основния човешки порив – да убиват. Мистериите допълнително подхранват нестихващото любопитство на зрителите: Защо някой би извършил подобно нещо? Как  го е извършил? Какво го кара да го направи? Желанието на хората да вникнат в тъмната страна на човешкото съзнание е една от основните причини за нарастващата популярност на подобни документални продукции.

Според някои проучвания, именно жените са по-големите фенове на подобни криминални предавания. Те често използват съдържанието като образователен инструмент, който им помага да придобият представа за това как се държат насилниците и в последствие  да избегнат опасни ситуации. Разбира се, няма нищо лошо в това да използвате документалните филми, за да научите нещо или просто да получите дневната си доза мистерия, но ако страдате от депресия, параноя или безпокойство, може би трябва да преосмислите избора си на развлечение.

Ново проучване показва, че прекомерното гледане или слушане на предавания за реални престъпления, без значение дали това става чрез подкасти, телевизия, новини или документални филми, е фактор за повишени нива на безпокойство. Подобна мания за разнищване на престъпления поражда чувство на постоянна опасност, независимо от действителните нива на престъпност. Някои от участниците в проучването споделят, че true crime манията ги кара да мислят, че серийните убийци дебнат постоянно наоколо. Друг проблем е, че мистериите, за които се разказва, рядко представят реалната картина на престъпността в страната. Доказателство за това е фактът, че криминалните истории, разнищвани в предаванията, често засягат убийства, извършени на територията САЩ и Русия, където броят на серийните убийци е доста по-голям от този у нас. Внимателен анализ показва, че в Българияте се броят на пръсти, а  жертвите на всеки от извършителите не надвишават 4-5.

Именно затова прекомерното гледане или слушане на подобни ужасяващи истории, особено преди лягане, може да проникне в подсъзнанието и да предизвика кошмари и безсъние, дори и у хора с добро психично здраве.

Не е порочно да гледаме предавания за мистериозни убийства и истински престъпления, но в модерация. Интересът ни да разнищваме престъпления или да слушаме в захлас историите на серийни убийци е съвсем нормален. Добре е обаче да редуваме с комедия или обикновени реалити предавания.