,Лайфстайл,

Как Ковид Промени Модните Тенденции

Как Ковид промени модните тенденции

Кризите раждат иновации. Модата не е изключение. Някои от най-известните дизайни са родени именно вследствие на световни катаклизми. Нагледен пример за това са дамските дрехи от памук и трико, създадени от Коко Шанел по време и след Първата световна война, когато материалите са били оскъдни. Тази огромна промяна в дамското облекло – от тесни и неудобни корсети към удобни дрехи, превръща Коко Шанел в един от най-иновативните дизайнери.

По време на пандемията от испански грип през 1918 г., както и сега, хирургическите маски за лице се превръщат в основен елемент от облеклото.

Този път пандемията успя да трансформира не само индустрията, но и връзката ни с дрехите. Най-голямата промяна всъщност е, че през изминалата година купувахме по-малко дрехи. Изработването на дрехи стана изключително трудно и много от нас, принудени да останат вкъщи, загубиха апетита си да пазаруват. Приходите на модната индустрия за 2020 година спаднаха с около една трета. За това пък има няколко нови тренда, които се зародиха именно заради пандемията:

Маски

Няма как да не започнем с най-неочаквания, задължителен и дори животоспасяващ моден аксесоар на годината. Предпазните маски за лице станаха задължителни в борбата срещу разпространението на Covid-19 и така от задължение се превърнаха в моден аксесоар. Почти не остана бранд или дизайнер, който да не изработва и продава подобни маски с всевъзможни декорации, щампи и мотиви. Появиха се ръчно правени модели, в тон с облеклото, та дори и булчински. За жалост маските с прозрачна предна част, която  е изключително важна за хората с увреден слух, все още се намират сравнително трудно.

Портфейл за ваксинационна карта

Едно от най-интересните нови попълнения на пазара е портфейлът за така скъпата ни ваксинационна карта. Тази карта, доказваща, че сме получили някоя от Covid-19 ваксините, е нещо, което явно ще е неотменна част от багажа ни,  когато и където  решим да пътуваме. Тя всъщност се превърна в нещо по-важно от самия паспорт. Малко по малко държавите започнаха да отварят границите си и ваксинационните ни карти се превръщат от червена точка за грижа за обществото в златен билет за пътуване.  Дизайнери и търговци се надпреварват в изработката на най-стилните и интересни портфейли за ценното парче хартия.

Рокли с едно рамо

По всичко личи, че роклите и блузите с голо рамо се завръщат, а по-изненадващото е, че причината за това се корени в Covid-19 ваксинацията. От началото на годината някои от отдавна забравените тенденции започнаха бавно, но сигурно да се завръщат. В това число са и дрехите с едно рамо. С увеличаването на броя достъпни ваксини и зелени коридори, все повече желаещи да се ваксинират обмислят допълнително какво ще облекат за така чаканата ваксинация. Тениска и клин звучи като напълно уместно облекло за ваксинация, но световно известните личности решиха да покажат няколко алтернативи, за да са в унисон с Instagram фийда си. Доли Партън, Ейми Шумър и Хилъри Клинтън са само част от известните личности, които избраха тоалет с така нареченото „студено рамо“, за да се ваксинират. А за да затвърди „студеното рамо“ като тенденция, актрисата Лили Колинс избра да облече именно рокля с едно рамо за наградите „Златен Глобус“ през март. През първите два месеца на годината кликванията за рокли с голо рамо са се увеличили с 68% в сравнение с ноември и декември 2020 г. Кликовете за топ “голо рамо” пък са се увеличили с 63%. Дали тенденцията ще се задържи дълго, не е ясно, но със сигурност дизайнът вече не е демоде.

The “Kindness Economy”

По време на пандемията научихме колко важни са всъщност малките магазини и местното производство. Много от големите корпорации също избраха да подкрепят малки бизнеси и национални каузи, с което да помогнат на най-засегнатите от пандемията. Проучвания показват, че малкият бизнес „подкрепя местните каузи с 250% повече от големите корпорации“.  Gallеry 28 е пловдивски бизнес, който подкрепя точно такава кауза. Галерията е място, в което се дава поле за изява на български творци. Целта е да носи сигурността и подкрепата у всеки творец, решил да създава и да се развива в България. От края на 2020 брандът може да бъде открит и онлайн, а каузата зад която стои е #дазащитимбългарското.