,Лайфстайл,

10 Veggie Friendly Места за Хапване в Пловдив

Veggie friendly места за хапване в Пловдив

Представяме ви 10 веджи ресторанта в Пловдив, които наистина си заслужава да посетите. Или поне така трябваше да започне тази статия. За жалост не можахме да съберем 10. Ресторанти в Пловдив има много, но за чревоугодниците вегетарианци изборът е крайно ограничен. Повечето популярни места в града се славят с тлъсти бургери, изискани стекове или прясна риба, а в тях най-добрите приятели на почитателите на безмесна храна си остават салатата и зеленчуците на скара. В повечето менюта присъства вегетарианска храна, която обаче обикновено не е особено вкусна и определено не е нещо непредвидимо, заради което си струва да отидеш на ресторант. А в малкото места, които предлагат наистина вкусни вегетариански ястия, изборът е ограничен до едно-две предложения. За веганите пък задачата става още по-трудна. Освен затруднения с избора на подходящо ястие тук се сблъскваме и с безбройните въпроси, които трябва да зададем на сервитьора. В много от менютата неща като „запържено в масло“, „застроено с яйце“ или  „поръсено с пармезан“ не се споменават. И така започва наподобяващ на изпит дълъг и не особено приятен разговор със сервитьора, който обикновено завършва с молба към готвача да изключи някоя от съставките. В повечето случаи желанието ни за вкусна вечеря навън си остава само мираж, но все пак имаме няколко предложения, които няма да ви разочароват.

Veggic

Започваме с може би най-известния, напълно веган ресторант в Пловдив – Veggic. Намира се в любимия Капан и в менюто си включва всичко от предястия и наистина вкусни салати до тортиля, традиционни ястия с веган туист и изобилие от домашни сладкиши и десерти. Ресторантът предлага и обедно меню с разнообразни ястия, които обикновено не присъстват в редовното. Всичко се приготвя на момента, съставките са подбрани, а някои от деликатесите, като например веган луканка, приготвят сами.

Зеленият лимон

Зеленият лимон е друго предпочитано място за веган храна. Тук всеки ден менюто се променя и за разлика от Veggic, предлагат само обедно меню, което свършва доста бързо, затова е добре да не се бавите с избора. Менюто обикновено включва няколко традиционни предложения, няколко „по-интересни“ ястия и десерт. Не пропускайте да опитате и домашните содени хлебчета!

Ливански ресторант Mayriges 

Ресторантът е смесица от ливански и арменски традиционни ястия. Въпреки че не е напълно вегетариански, предлага голямо изобилие от вегетариански и веган ястия. Ако го посетите, не пропускайте да опитате воспи супата – супа от червена леща, разбира се традиционните фалафели, булгур Mayriges, както и традиционната вегетарианска мусака. Няма да останете разочаровани.

Доминос и Пица лаб

Звучи като странно предложение, но никой не е казал, че веганите не обичат джънк фууд. Всъщност, като че ли пицариите бяха от водачите във въвеждането на веган алтернативи в менютата си. В Domino’s на пръв поглед има един веган вариант , но в една от вегетарианските пици традиционната моцарела може да се замени с веган. Вегетарианските опции са общо 5. Естествено, също както при Pizza Lab възможността за пица тип „направи си сам“ остава, тоест вариантите са безброй.

Tables

Още един не напълно вегетариански ресторант, но с доста добри веджи предложения. В новото брънч попълнение на Капана, освен очакваните салати, присъстват омлет и няколко вида тост, подходящи както за вегетарианци, така и за вегани.

Други ресторанти с доста сполучливи вегетариански и веган предложения са Арт и Шок, Малкия Париж, Osteria Rosmarino, Паваж и Smokini. Те за съжаление не предлагат кой знае колко безмесни опции, за да ги включим към veggie friendly местата за хапване, но във всеки от ресторантите има по 1-2 ястия, които определено не са за изпускане.