райска градина в низината

В статията ни Храна за размисъл авторката твърди, че човек, който засади градина, гледа в бъдещето. Земеделието в Пловдивска област е стара традиция, но и младите хора се грижат за нейното продължаване. Защото някои неща не остаряват, а се движат в крак с времето. Напоследък все по-често от всякога чуваме, че ние имаме нужда от природата, а не тя от нас, че ако ние се грижим добре за нея, тя ни се отплаща с благодат и с вкусна и полезна храна.

Раят може да бъде и тук в низината! Недалеч от Пловдив, на север в посока Пазарджик, се намира един овощен оазис с името “Райска градина”. Тук по семейна традиция от 26 години се отглеждат 2 сорта ябълки, 8 сорта круши, също така 4 сорта праскови и 2 сорта нектарини. В района със сигурност има още много малки и семейни земеделски производители, но едва ли има друга градина с такова име?

Ивайло Джабаров е наследил любовта към земеделието от баща си и вече 20 години се грижи за райската градина. За него най-важно е устойчивото отглеждане на овошките. Не се пръскат, за да са здрави – и те и земята. В съседната градина негов приятел пък отглежда пчели и заедно се трудят за устойчивостта на затворения цикъл в природата.

Благодарение на ежедневните грижи и вниманието към всяко дърво Ивайло събира плодовете на труда си. Всичко, от пъпката до плода, е резултат единствено на неговата любов към работата с почвата и към всяко едно растение.

Ивайло иска да запази възможно повече сортове, на които всички да се наслаждават, а не само 1-2, от които просто да печели. Ето защо е заложил на такова разнообразие.

Имах възможността да се включа в брането на круши от сорта “Пекъмс Триумф” през миналия септември. Тези круши са едри, зелени на цвят и изключително сочни и сладки. В дигиталните времена, в които живеем, ръчният труд сред природа наистина ми се стори като дар от бога. Да докосваш узрелите плодове, да видиш красивата светлина на изгрева в полята, и докато започваш работа, до теб да спи каракачанска овчарка, си беше едно от най-красивите, макар и изморяващи, преживявания за мен.

От няколко години Ивайло работи и по друг свой проект в райската градина – развива парк с над 60 вида различни растения. Целта му е да облагороди местността и да остави нещо добро за природата след себе си. Част от биоразнообразието включва секвоя, кедрови дървета, чинари, борови и дъбови видове, храсти и билки.

Ако искате да опитате сезонните плодове от “Райска градина”, търсете ги на “Четвъртък пазар” в Пловдив. Ние сме убедени, че най-добрите плодове и зеленчуци от областта се предлагат директно от производителите именно по местните пазари. Продукцията на Ивайло Джабаров се продава и на едро.