,Бизнес,

Пловдив = Мястото за Стартъп Компании

Пловдив = мястото за стартъп компании

Вашият стартъп или ще процъфти, или не – там, където е посаден. Така че, защо да не потърсите добра предприемаческа почва и много слънце за стартъпи?

Светът, в който живеем, е все по-нов, по-дигитален, по-технологичен и по-свързан.  Цялостната технологична промяна, която преживяваме през последните две десетилетия, без преувеличение спира дъха – от онлайн пазаруването, онлайн образованието до  здравето по телевизията – това са само няколко основни области от живота, които в момента преминават през дигитално прераждане.

Обикновено най-активните и често променящи се  играчи зад дигитализацията на живота ни са технологичните стартъпи. Такива като Amazon, Uber, Netflix и много други – известни и неизвестни, непрекъснато стимулират промяната и обръщат отвътре-навън цели индустрии.

Ето защо най-добрите градове на бъдещето ще бъдат тези, които привличат значителен брой такива стартиращи компании, и това не е лесно. Конкуренцията е много голяма и Пловдив трябва да работи усилено, за да се позиционира добре и да стане по-привлекателен в рамките на регионалния пейзаж.

Някои градове като Сан Франциско и Лондон имат дълга история в предприемачеството. Други като Берлин и Барселона  процъфтяват напоследък.  Какво прави всеки отделен и разнообразен град така подходящ за тази дейност?

Няма една единствена тайна за развитието на богата предприемаческа екосистема.  Но познаването на чертите, които правят града предприемачески – и наличието на план за това как това да се случи, може да отвори вратата за икономически растеж и мобилност. Така Пловдив от оцеляващ, може да се превърне процъфтяващ град.

Има 5 основни компонента, които правят един град привлекателен за технологични стартиращи компании:

1. Подкрепяща екосистема

Градът трябва да подкрепя своята стартираща култура и предприемачеството като цяло.  Това може да се стане под формата на стимули за местно самоуправление за стартиращи фирми (например на данъчни облекчения), стимулиране на многообразието, постоянния приток на млади и предприемчиви хора, особено завършили висше образование в страната и чужбина.

Пловдив има зараждаща се технологична стартираща екосистема, която току-що излиза от традициите на отлично местно технологично образование и по-зряла база от услуги за разработка на софтуер. Въпреки това, единственото предимство на слабо развитата местна сцена е малкият й размер, неформалният кръг от хора и ясният дух на сътрудничество между тях. Мястото е с много млада енергия, дух и амбиция, изпълнено с нетърпеливи младежи, които искат да създадат нещо свое.

2. Ниски разходи за живот

Въпреки че престижът на живота в места като Лондон или Сан Франциско може да е примамлив, цената за наемане на офис площи в тези градове е много висока. Достъпността на дадено място за служители и основатели на стартиращи компании е от решаващо значение за основата на новия бизнес. Всичко, което намалява разходите, като по-евтини офис площи, настаняване, по-ниски начални заплати, ще удължи „пистата“, която стартъпът има, преди да свършат парите му.

Пловдив има несравнимо предимство в това отношение, тъй като в България той несъмнено е с най-доброто съотношение цена-качество. Съчетава всички удобства на големия град по отношение на образованието, здравеопазването, културния и социалния живот, но на цена, много по-ниска в сравнение с повечето други европейски градове с подобен размер и локация.

Освен това, достъпните цени не са за сметка на качеството на живот, а по-скоро обратното. Пловдив е като добре скрит скъпоценен камък в Европа, където можете да работите, да живеете и да се наслаждавате със скромен бюджет. В същото време  можете да работите на практика на глобално ниво.

3. Присъствие на висши учебни заведения.

Наличието на близки университети и колежи е друга търсена черта от стартъпите, тъй като от там могат да набират стажанти за бизнес начинания, както и други полезни ресурси. Университетите също така пряко стимулират растежа на стартиращи фирми, като ги насърчават активно чрез нови предложения за курсове, семинари, лаборатории за научноизследователска и развойна дейност и инкубатори

Пловдив със своите 10 висши учебни заведения, със силен фокус върху техническата област, предоставя всички необходими предпоставки за развитието на софтуерни центрове за научноизследователска и развойна дейност, технологичен аутсорсинг на базирани на знания процеси и експертни центрове.

Градът вече има добре развита мрежа от съвременни изследователски центрове, лаборатории и научни институти в мехатрониката, хранително-вкусовата промишленост и биотехнологиите,  което създава благоприятна почва за наемане на висококачествени таланти и установяване на търговски партньорства. И двете с голям интерес от технологични стартиращи компании.

4. Достъп до финансиране

В дигиталната ера кръгът от инвеститори в цялата страна е отворен за вас, независимо къде живеете.  Наличието на някои местни възможности за финансиране е само в помощ.

Пловдив винаги е бил в сянката на София по отношение на възможностите за инвестиции и финансиране, но градът може да разкаже интересна история за това, че е пренебрегнат, но не по-малко достоен.

Акцентирането върху местния елемент в историята на стартъпа, предлагането на много предимства на втория град, а именно – по-ниска цена, по-малко конкуренция и локация с по-малко отвличащи вниманието елементи, може да се окаже много привлекателно за потенциалните инвеститори, след като допълнително открият местната сцена.

Глобалният технологичен свят е пълен с примери за вторите най-добри градове, които се превръщат в магнит за технологични стартиращи компании и технологични инвеститори – Остин, Манчестър, Турту, Линц и т. н…

5. Желан начин на живот

И накрая, да не забравяме начина на живот, който младите предприемачи искат да имат.  Да живееш в град с добра социална сцена, разнообразие, богата история и култура, е не само за предпочитане, но и предпоставка да дойдат млади специалисти, основатели на компании и предприемачи.  Възможността да съчетаете работата и почивката в град с умерен климат – достъпен и разнообразен, какъвто е Пловдив, е истинско предимство, което трябва да бъде силно подчертано.

Нещо повече, младите специалисти са склонни да харесват места, които  са подходящи и за заселване, тъй като на следващия етап от живота си започват да създават семейства. Пловдив е красив, безопасен и много подходящ за семейства град.  Това прави прехода естествен и лесен, като поддържа предприемачите щастливи и доволни и им предлага всичко необходимо за добър живот.