Sustainable living под тепетата

Всички искаме да живеем сред чиста природа с по-чист въздух, но понякога ни се струва почти невъзможно ежедневно да правим избори, които да помагат на природата, вместо да й вредят. Екологичният начин на живот може да изглежда скъп, свързан с лишения и отнемащ допълнително време, но има варианти да направим първите стъпки към него.

Митовете за рециклирането 

Много от нас са чували, че няма камиони, които събират отпадъците разделно, а всичко се събира на едно място. Хората се отказват да изхвърлят отпадъците си разделно, точно заради този мит. Рециклирането е в основата на природосъобразния живот и е изключително важно, особено в градовете.

Контейнерите за разделно събиране съществуват в България от доста години, но все още не сме се научили да ги използваме по предназначение, което пък забавя развитието и обновяването на цялостната структура за рециклиране. Тези контейнери не винаги са достатъчни, а често в тях се озовава битовият или грешният отпадък. За щастие боклукът от цветните контейнери наистина се събира разделно.

В Пловдив фирмите, които обслужват контейнерите за разделно събиране, са две – Екопак и Екоколет. Екопак има 3 вида – син за хартия, зелен за стъкло и жълт за пластмаса, а тези на Екоколект са 2 – зелен за стъкло и жълт за хартия, пластмаса и метал. За улеснение, на сайтовете им могат да бъдат намерени адреси на разположените в града цветни контейнери.

Новото старо 

Модната индустрия е вторият най-голям замърсител на околната среда след добива на нефт. Това обаче не значи, че не трябва да си купуваме нови дрехи или да се откажем от идеята за модерен гардероб. По-добре е да преосмислим навиците си. Един от начините да помогнем на планетата е като проверяваме произхода на дрехите, които купуваме. Добре е да предпочитаме местно производство. По този начин не само ще намалим отпечатъка върху околната среда, но можем и да помогнем на местните бизнес и икономика. За щастие живеем в един от най-креативните градове в България и намирането на дрехи, произведени  в радиус от 100 км, не е никак трудно.

Другият лесен начин е да пазаруваме втора ръка. Все още съществува   предубеждение за пазаруването на дрехи втора употреба като за нещо долнопробно и дори срамно. Дните на магазини втора ръка, пълни с грозни, стари и овехтели дрехи, отдавна са отминали. Fast fashion индустрията ни кара да купуваме нови дрехи постоянно, което означава, че в почти всеки магазин за втора употреба може да намерите не само нови и модерни дрехи, а и дизайнерски, за които няма да изхарчите половината си заплата. Освен физическите магазини, онлайн проекти като NOLD също може да са ви полезни.

За животните с любов

След години спорове, проучвания и събиране на доказателства вече е ясно, че вегетарианската и веганската диета са най-големите помощници в опазването на околната среда. Проучвания показват, че ако хората ограничат консумацията на месо и млечни продукти, въглеродният отпечатък ще се намали с до 73%. Въздържанието от животински продукти само 1-2 дни в седмицата би намалило многократно вредата върху околната среда. Освен  причина да пробвате нови рецепти, веджи диетата може да е причина да пробвате и нови ресторанти – Veggic,  Зеленият лимон, VitaFix, а защо не и Domino’s. Вариантите са доста, като дори и любителите на джънк фууд-а ще бъдат доволни.

Плат > Найлон 

Ако все още нямате платнена чанта, която да е неотменно с вас, когато отивате на пазар, прескочете всичко казано дотук и първо се сдобийте с такава. Всички знаем колко вредни за околната среда са найлоновите торбички и колко е неприятно те да са главна част от пейзажа, където и да отидем. В повечето хранителни магазини има и хартиени торбички, но те всъщност не са по-добрият избор. Въпреки, че в повечето случаи са направени от рециклирани материали и отнема малко време за разграждането им в природата, за изработката на хартиена торбичка е нужна много повече енергия. В глобален план това нанася почти същата вреда на околната среда, както найлоновите торбички, освен ако не използваме всяка хартиена торбичка поне по 10 пъти, преди да я изхвърлим. Истината е, че за направата на платнена торбаса нужни най-много ресурси и енергия, но за разлика от найлоновите и хартиените торбички, платнените са предназначени за многократна употреба и можем да използваме с години.