,Лайфстайл,Бизнес,

Съвети как да създадеш свой собствен бранд от създателката на Cool Souls

Cool Souls е марка за дамско облекло, основана през 2019 г. от Николета Джарова, която ще сподели с вас личния си опит както и основните етапи в изграждането на един собствен бранд. 

Да създадеш своя модна марка, звучи доста бляскаво и привлекателно особено за един тийнейджър, луд по модата. Всъщност за да бъде създаден един потенциален моден бизнес, се изисква много упоритост, работливост, предприемачески усет, енергичност, талант и разбира се, ... финанси. За тези, които смятат, че притежават тези качества, и които имат желанието да създадат нещо свое, ще дам някои съвети от личен опит със своя моден бранд cool souls. През 2018 се зароди идеята за cool souls, а официално брандът е представен през септември 2019. Отне ми около 9 месеца, за да стартирам официално. Срокът на подготовката зависи от това в какъв мащаб ще е модният ти бизнес и какъв вид ще е той. Бързината, с която представиш бранда си, зависи и от това с какви темпове работиш ти и екипът или партньорите ти. 

Аз започнах изцяло сама, но още в началото имах късмета да срещна хора, готови да ми помогнат в различни сфери, в които нямам опит. Това е един от важните съвети: възползвай се от контактите си и намери подходящи хора, които да ти помогнат в сферите, в които не си специалист. Аз например не се смятам за свръхкомпетентна по темата „създаване на бизнес“. Бизнес частта всъщност не е най-силната ми страна, но определено създаването на cool souls изгради до някаква степен усещане за това как да управлявам марка. Ако ти имаш това предприемаческо усещане поначало, това е огромен плюс. Ако не, разшири мрежата си от познати и помисли кой може да ти помогне в начинанието.  

Стъпка 1 Определи бизнес модела за модния си бранд. 
В моя случай започнах модната си линия от нулата, като всичко се произвежда в ателие в малки количества или при поръчка в зависимост от продукта. Има безброй варианти за бизнес модели. Някои от тях са: 

- Произвеждаш всичко сам и продаваш в свой онлайн или физически магазин.

 - Създаваш колекциите при производител и продаваш както в свой магазин, така и чрез други търговци, на които продаваш на едро линията си или работите на консигнация. 
Решението зависи от това с какви средства разполагаш в началото и колко си смел. Съветът ми е да отделиш време за бизнес план, който включва отговори на множество въпроси. Някой креативен човек като мен ще нарече това „скучната част“. Признавам, отначало и за мен беше така, но много въпросителни изчезват или поне се изясняват. Трябва детайлно да проучиш пазара, на който ще предлагаш модната си линия, колко е голям, има ли ниши в него и как ти можеш да ги запълниш. Има ли нещо, което не предлага? Кой е твой конкурент? Коя е твоята целева група? Какъв е ценовият диапазон за твоя тип моден бранд? Кои са предимствата и недостатъците на идеята ти за бранд? Къде можеш да срещнеш спънки, но и къде се крият добри възможности? Мисли реалистично и бъди честен със себе си! Аз лично направих прогноза на разходите и приходите си в следващата година и си поставих ясни срокове за изпълнение на всяка част от плана.

Une image contenant personne, posant

Description générée automatiquement
@coolsouls_official Instagram

 

Стъпка 2 Създай историята зад бранда си! 

Брандът не е просто лого и красиви продукти. Нужно е да създадеш и история зад него. Тя би могла да е лична или свързана с обществото, в което живеем, може да е заявление или въпрос към бъдещите почитатели. Посланието на дрехите cool souls е, че е cool да разкриеш душата и мисленето си: It’s cool to show some soul. Колекциите, които създавам, носят смисъл чрез принтовете си. В един суитшърт се криеше въпросът: „Are we creating or destroying?“. Носителят на тази дреха изявява някакво мнение или в случая съмнение и така разкрива душата си. Посланието на бранда е важно, защото с него ще те запомни публиката ти. 


Стъпка 3 Първата колекция е важна. 

Време е да започне креативната част – създаването на концепцията за първата колекция, скицирането, събирането на вдъхновения, материи, цветове. Освободи се от лимитите в главата си, доколкото е възможно. Изгради различните части на колекцията си на хартия и едновременно с това започни проучване за производство, освен ако няма да шиеш сам линията си. Според мен в наше време е и изключително важно да мислим в посока устойчивост и природосъобразност. Търси материи, които не вредят до толкова на природата, проучи различни търговци и производители и практиките им. Непрекъснато се създават нови и нови дрехи. Намери начин твоята колекция да не е поредната такава. 

Стъпка 4 Производството

Производството на дрехите или аксесоарите може да се случва в малко ателие, твое лично студио с наети от теб шивачи, голям локален цех или предприятие в чужбина. Изборът ти зависи от минималното количество, което ще произвеждаш. В България, за щастие, има добри опции за частни ателиета, които са готови да изработват и по-малки количества, ако не си готов да започнеш със 100-200 бройки от модел. За cool souls открих точно такова ателие след дълги месеци търсене на качество, бързина, точност и добра цена. Отдели време за проби и мостри при всички потенциални производители и виж с кои от тях комуникацията е най-лека, оптимална, приятна. 

Une image contenant blanc

Description générée automatiquement


Стъпка 5 Изгради пространството, в което ще предлагаш творенията си. 

Дали ще е онлайн, или във физическо пространство, създаването ще отнеме време. Има много малки спънки, които би могъл да срещнеш при построяването на един онлайн магазин. Вече има и много закони, защитаващи потребителя, които трябва да имаме предвид. Аз бих отделила най-малко 6 месеца за създаването на един базов онлайн магазин. 

Стъпка 6 Създай социалните канали и започни с маркетинг кампаниите. 

Инстаграм и др. мрежи най-добрият метод за представяне на бранда ти безплатно. Хората обичат да виждат процеса на създаване на един бранд. Подразни любопитството им с малко behind the scenes кадри. Рекламните канали за един моден бранд са много важни. Хората, които го рекламират, и местата, където се представя, олицетворяват ценностите на марката. В началото ще е добре да опиташ различни канали. Сool souls е рекламиран от страхотни млади инфлуенсъри през последните години. Но преди това съм тествала и други начини за реклама като Facebook ads, публикации в медиите и др. По-късно би могъл да потърсиш поп-ъп евенти, базари, изложби, в които да участваш с бранда си. 
 

Une image contenant texte, différent

Description générée automatiquement
@coolsouls_official Instagram

 Стъпка 7 Колекцията е готова, време е за снимки.

Според мен това е любимата част на всеки дизайнер – да види колекцията си готова и стилизирана. За бизнесите само с онлайн присъствие фотосесиите са ключови и трябва да представят колекцията в най-добра светлина. Те носят настроението на колекцията. Стилистиката на фотографа трябва да отговаря на тази на марката, за да има хармония в работата. Намери екип, с който да създадете нещо запомнящо се. 

Une image contenant personne, habits, extérieur, debout

Description générée automatiquement
@coolsouls_official Instagram

 

И така започва историята на твоя бранд. Зареди се с търпение и ентусиазъм. Да създадеш нещо свое от нулата, не е никак просто, но пък е много удовлетворяващо.