Огън от Любов

Огън от любов или когато Венера срещне Гонорей

Какво общо имат митологичен персонаж, модерната медицина и така известната фраза от песента на Васил Найденов? Ще разберете в текста.

Лятото идва, птичките пеят, всичко е забавления и игри…, докато не ти се наложи да се тестваш за венерически болести. Въпреки че живеем в ера на свободно изразяване, а да имаш повече от един сексуален партньор е нещо съвсем нормално, разговорът за болести, предавани по полов път, все така си остава табу. Всичко по темата най-често провокира смут и осъдителни погледи. Проблемът обаче, подхранен от срам и предразсъдъци, които съществуват около тестването, е и в това, че голяма част от младите хора просто нямат навика или средствата за редовни STD тестове или лечение. Разбирането, че за да си направиш тест за венерически болести, трябва да имаш симптоми, не е просто грешна идеология, която продължава да съществува. Всъщност здравните институции са тези, които го налагат.

В България, за да си направим тест за венерически болести, независимо дали това е най-обикновена инфекция или СПИН, трябва да имаме клинични оплаквания и симптоми. Дори тогава обаче, единственото, с което може да ни помогне личният лекар, е направление за безплатен преглед от специалист. Това е всичко, което покриват здравните осигуровки. Останалото е за сметка на пациента и това е основната причина много от заразените да не се лекуват качествено и успешно. Не всеки човек, който води активен сексуален живот, може да си прави подобни тестове достатъчно редовно, дори и когато няма симптоми. В същото време венерическите заболявания продължават да се разпространяват.

Въпреки че здравната каса поема прегледа на пациента, обикновен преглед рядко може да покаже какво е самото заболяване, тоест при всички случаи, освен огромна загуба на време в чакане на опашки при различни лекари, подобно рутинно изследване ни струва и доста пари.

След проверка в няколко от по-големите лаборатории в Пловдив става ясно, че един пакет за изследване на най-разпространените венерически болести варира от 55 до 200+ лева, в зависимост от броя на тестовете, включени в него. Също така голяма част от лабораториите не предлагат подобни пакети и за всеки тест се заплаща отделно.

Какво показват последните проучвания на Националния статистически институт? За 2019 година в страната са регистрирани 1874 случая на гонорея и 47 на сифилис. За Пловдив 713 са случаите на гонорея и 21 на сифилис. Тоест и за двете заболявания в Пловдив са повече от 1/3 от заразените за цялата страна. За други венерически болести като кандидоза (вид гъбична инфекция), различни видове инфекции като трихомониаза и хламидия, генитален херпес и генитални брадавици статистики няма. За 2021 година статистиките за ХИВ/СПИН показват, че носителите на ХИВ в страната официално са 3 512.

Кампаниите за сексуално здраве, провеждащи се през последните няколко години, се фокусират върху ХИВ/СПИН, като се изразяват главно в раздаването на брошури и кондоми. На заден план и сякаш незначителни остават другите венерически болести и безсимптомните инфекции, като хламидия, които са сравнително лесни за диагностика и лечение, но оставени без лечение, могат да причинят сериозни репродуктивни и здравословни проблеми с дълготрайни ефекти. Подобни кампании за сексуално здраве ще са много по-образователни и полезни за обществото, ако включват не само програми по превенция на ХИВ/СПИН, но и образователни беседи за целия спектър на болестите, предавани по полов път, както и безплатни тестове за периода на кампанията.