,Лайфстайл,,

Как да Поддържаш Психичното си Здраве по Време на Празниците

Как да Поддържаш Психичното си Здраве по Време на Празниците

Нищо не напомня, че Коледните празници наближават, както огромните тълпи по магазините, неудобните въпроси от близки и далечни роднини или задаващите се крайни срокове за работа в края на годината. От друга страна идеята да се прибереш вкъщи за празниците обикновено предизвиква искрено щастие, бавно нарастващ страх или някоя от безбройните емоции между тях. Заедно с красивото сияние на мигащите светлини и вълната от партита, запълващи календара ти, това може да е най-веселият сезон, но в същото време би могъл да ти донесе и доста напрежение.

Добрата новина е, че все пак има начини за справяне с напрежението, позволявайки ти все пак да се погрижиш за психичното си здраве през този празничен сезон. Ето моите 5 начина как да преминеш през най-прекрасното, но и наситено на стрес, време от годината.

Пропусни толкова празнични тържества и традиции, колкото сметнеш за добре

Понякога това, че казваш „не“ не означава, че съсипваш коледния дух или пропускаш празниците. Независимо дали става дума за семейно събиране или натиска да следваш определени традиции, които не са ти особено приятни, празниците могат да предизвикат голямо напрежение. Доста често, породено от високите очаквания или изтощението в края на годината, просто нямаме емоционалния капацитет, за всичко, което се очаква да изпълним в името на добрия старец. Не се самонаказвай, просто се опитай да подбереш нещата, които са наистина важни за теб.

Не се чувствай зле, ако не те е обзела коледната треска 

Не е нужно да се чувстваш развълнуван от предстоящите празници. Цялата подготовка може да ти се вижда малко непосилна за изпълнение, но си припомняй, че грижата за психичното здраве не е егоизъм. В крайна сметка ти трябва да си най-големия си съюзник и най-големия защитник.

Създай си емоционална защитна мрежа

Мисли за нещата, които харесваш свързани с празниците. За мен това са разходки в свежото студено време и красивите коледни светлини, които са навсякъде. Друг съвет е да направиш списък с неща, които те карат да се чувстваш добре, като например да запалиш няколко ароматни свещи и да си пуснеш филм или направиш плейлист с песни, който да слушаш, когато имаш нужда от емоционално разтоварване.

Придържай се към рутината

Естествено, празниците няма да са като нормалното ти ежедневие, но се опитай да се придържаш към рутината си доколкото е възможно, дори с всички социални събития, които те очакват. Колкото повече се придържаш към рутината си, дори ако е само за една част от деня ти, толкова повече ще чувстваш, че емоционалното ти здраве е под контрол.

Работи по-умно, а не по-упорито

Независимо дали работиш по време на празниците или ще се отдадеш на заслужена почивка, не се насилвай да свършиш всичко преди края на годината. Не забравяй да си отделяш време. За да поддържаш психичното си здраве докато работиш, запази монотонните задачи за дните, в които не се чувстваш особено добре и по-креативните или сложни задачи за дните, в които се чувстваш емоционално зареден. Това е добра стратегия, с която да успееш да свършиш нужната работа без да се претоварваш психически. 

---

И един допълнителен съвет от мен – не се подвеждай от всички публикации тип „Постигнах всичко, което исках“, които ще видиш в социалните мрежи по това време на годината. Всички знаем, че социалните медии могат да бъдат подвеждащи. Всеки се развива със собствена скорост, така че винаги отделяй време да се гордееш със собствените си постижения, без значение колко малки или големи могат да изглеждат те за някой друг.