,Култура,

Пловдивската версия на „Салон на отхвърлените“ отваря врати в Хайстрийт Консепт на 28-ми април

2022-та година е. Пост-пандемия, време на войни и икономическа криза, Аз-ът се учи да се превъзпитава вследствие на новите реалности. Група от деветима ученика в 12-ти клас споделят своите мечти, идеи, демони и ангели в творбите си и бива „отхвърлена“ от официалната селекция за годишната изложба, която учебното заведение традиционно организира, за да представи работите на свои възпитаници пред публика. 

„Ташак Арт“ е инициатива, родена от нуждата на група 19-годишни таланти да покажат творенията си въпреки отказа на тяхната гимназия да бъдат включени в мероприятието. Начинанието за тях е бунт срещу канона и стремеж за изява въпреки преградите на системата. „В институциите не приемат различното, не сме първите, не сме и последните, които творят по това, което им е в главата, живеем в доста динамично ново време и сякаш звучи абсурдно да ни отхвърлят заради това. Разбираемо е, че трябва да се поддържат някакви рамки, но за изкуството те не бива да съществуват и не трябва да се налагат.“ – споделят те. 

Артистичният свят на младите творци е белязан от бушуващи емоции, те претворяват не само страховете си, но и красотата, която ги заобикаля. Техните произведения не биват разпознати от преподаватели, въпреки желанието и дарбата на младежите да представят пред публика дълбоките копнежи и тревоги на вътрешния си мир. „Желанието за самопредставяне може би идва от един естествен устрем да отхвърлим вече всичко доминиращо над личността.“ 

Вдъхновен от едно изложение, проведено в Париж през 1863 г. под името „Салон на отхвърлените“, „Мозъчен сърбеж“ е изложба, която представя неодобрените – тези, които в очите на институцията са се провалили, но отказват да се признаят за победени, и по този начин вдъхновяват. 

 

Заповядайте на официалното откриване на изложбата на 28-ми април в Хайстрийт Консепт на адрес: гр. Пловдив, ул. „Христо Г. Данов“ № 17 от 19:00 часа със специалното участие на танцово студио „Дуенде“.