,Култура,,

Природната симфония на Костадин Жиков в Галерия „Възраждане“

Има една мисъл на Никос Казандзакис, която гласи: „Имаш четка, имаш боя, нарисувай си рая и влез в него.“ Е, художникът Костадин Жиков прави точно това. Дебютното му представяне през 2020 г. в галерия „Възраждане“ преминава успешно при голям интерес от пловдивската публика. Две години по-късно, младият автор ще подреди втората си самостоятелна изложба-живопис в арт пространството в Стария град под името „Природна симфония“. 

Костадин има разностранни интереси. Обича да играе футбол, но харесва да танцува и салса. Увлича се от източната философия, но е последовател и на учението на големия български духовен учител Петър Дънов. Това, което обаче му носи най-дълбоко усещане за вътрешно спокойствие и мир, е досегът му с природата. Обожава я, за него тя е необятен извор на вдъхновение. Той е свързан с нея, а тя се отразява в него като в огледало. За младия творец природата е жива книга, пълна с мъдростите и законите на Вселената. В нея всичко е съвършено, тя притежава дълбок вътрешен смисъл и носи метафизично познание. За него тя е апотеоз на красивото, възвишеното, духовното. 

Костадин притежава интуитивна настройка към вглъбяване и е благословен с дара на съзерцанието. Носител е на рядко срещана сензитивност и специфичен усет към възприятие. Често прави дълги разходки в планината и винаги намира онзи едва уловим от човешкия слух музикален мотив, който разработва в платната си до съвършенство. Усеща мелодията на природата, звучаща с акордите на вятъра, листата, тревите, цветята, потока. Долавя пулсациите на гората и подрежда живописните си тонове така, че всеки звук е пресъздаден с окраска, цвят, багра. Всяка негова пейзажна картина е импресионистична симфонична поема, която разказва романтичната история на запечатаното с бои кътче земя. Цялата природа е един жив величествен оркестър, чиято мелодия придобива плътност и релефност върху платното. 

Не възприема обаче себе си нито като композитор, нито като диригент на тази природна симфония. Той е просто проводник на един творчески процес. Той записва с четки хармонията, която звучи и невидимата с просто око любов, която струи. Но го прави чрез душата си, със сърцето си. „Всеки път, когато се докосна до природата, чувствам едно въодушевление и детски захлас. Умът се изпарява, сърцето запява с радост. Не мога да се нагледам, не мога да се наситя на тази красота! Сякаш точно в този ден Бог е създал света и го виждам за първи път!“ – възклицава Костадин. Сигурно това е и причината жизнеността в картините на младия художник да е поразяваща и публиката често да ги определя като „светещи“. Навярно, защото самият енергиен и вибрационен код на природата е закодиран в тях. Всяко едно негово живописно произведение мигновено привлича с панорамата си от красиви кътчета на България, но трябва да бъде разглеждано внимателно, за да се разкрие богатството, сложността и наситеността на авторската палитра. Костадин изгражда такава пищна амалгама от акордни комбинации, за да зазвучи мелодия, музицирана не с ноти, а с цяла поредица от цветови гами, низ от преливни състояния на цветовете, които нюансират и трептят по един пленителен начин. Елате и се насладете на тази природна симфония! 

Kостадин Жиков е млад живописец, чиято кариера е във възход. Той е роден през 1988г. Завършва „Живопис“ във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Има редица общи и самостоятелни изложби в София, Велико Търново, Пловдив, Тутракан и др. Той живее и работи в София. 

Галерия „Възраждане“ в Стария град Ви кани на официалното откриване на 29.03.2022 г., вторник, от 18:00 часа. Експозицията ще е отворена за посещение до 18.04.2022 г. Творбите от изложбата може да разгледате и виртуално, на уебсайта и във Фейсбук профила на галерията:

https://www.vazrazdane-gallery.com/index.php?route=product/author/info&author_id=59