,Лайфстайл,,

Три Туристически Пътеки Около Пловдив

Три туристически пътеки около Пловдив

Ходенето е най-естественото движение за нас и ако разходките в града не са ви достатъчни, сигурно търсите къде да презаредите с глътка чист въздух сред природата.

Пловдив е отлична отправна точка за планински туризъм в Родопите. Тук искам да споделя 3 туристически маршрута в радиус 30 км от Пловдив. Те са удобни дестинации за еднодневна разходка и са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали, които искат да направят бърза тренировка и да поддържат форма.

1. Храбрино – хижа “Академик”
Разстояние – 15 км от Пловдив

Село Храбрино е добре познато на всички от Пловдив. Само на 15 км от града, но сгушено между красивите склонове на Родопите , то е начална точка за кратки и дълги преходи в планината. Хижа “Академик” също е популярна дестинация , именно защото е свързана със селото с 4- километрова отсечка и е напълно достъпна за всякакъв тип кола. Пътят за хижата започва веднага след края на селото, където вдясно има отбивка с каменна настилка. По нея стигате до стар римски мост и най-добре да паркирате там. Преминавате моста и следвате пътя (който скоро преминава в асфалт). След километър и половина от лявата страна е разклонът с две маркирани и ясни пътеки в посока хижата.
Дясната пътека следва постепенно изкачване през гората и отнема не повече от 2 часа. Маршрутът вляво е много красив и сравнително равен в първия един час, но се движи в стръмния каньон на Първенецка река. Малко преди да излезете до брега на реката, стигате до участък с гъсто нападали дървета, оттам, ако погледнете надясно , ще видите пътека, която води по висок склон. Тук трябва да решите дали ще приемете предизвикателството за голямото изкачване към хижата, или ще си починете на реката, преди да тръгнете обратно към римския мост.

Препоръчвам този маршрут, защото е достъпен и за начинаещи, и за напреднали, подходящ е за разходки във всички сезони. Ресторантът в хижата работи целогодишно, така че, ако сте гладни и жадни, там ще се погрижат за вас.

2. Устина – Устински водопад 
Разстояние – 25 км от Пловдив

Село Устина е прочуто с винарска изба “Вила Юстина”. Ако виното ви е довело тук, имайте предвид, че съвсем наблизо има красив водопад, отново кръстен на селото – Устински. Пътеката до него започва вляво от централния площад в селото (аз винаги питам местните за насоки). Пътеката е добре обозначена, с лека трудност на изкачване и отнема само 30 минути да стигнете до красивия водопад. Ако тъкмо сте загряли и не сте готови да се връщате, има още една опция: да продължите 5 минути по стъпалата към параклиса “Свети Георги”, откъдето се открива панорамна гледка към Устина. След това обърнете поглед надясно и ще видите стръмни скали, по които се вие предизвикателно изкачване към кръста над манастира и още по-внушителна гледка.

3. Бойково – Дедево – Бойково 10 км
Разстояние – 27 км от Пловдив

Голямата вилна зона на Бойково е известна неслучайно – надморската височина на селото е 1105 м, а природата в района е приказна. За по-малко от час от Пловдив стигате вековни иглолистни гори с изключително чист въздух. От тук тръгват много туристически маршрути, но аз ви предлагам 10 км от Бойково до Дедево и обратно. Маршрутът започва от края на вилната зона, ( винаги питайте някой от местните за насоки, те обичат така да посрещат гостите, а двойното застраховане не пречи никому). Пътеката всъщност е черен път, който се къдри в красивата стара гора между Бойково и Дедево. Ние направихме прехода в края на месец октомври и се радвахме на есенните багри по разнородната флора, а слънчевата светлина по това време на сезона е много приятна.


Но тук искам да дам един важен съвет от опит – октомври е сезон за лов на дивеч и препоръчвам да имате това предвид, когато планирате преходи в Родопите. В деня на нашата разходка в близкото дере имаше гонка, изведнъж покрай нас се стрелна сърна, преследвана от гонче. Тъй като в нашата група винаги е кокер шпаньолът ни Мила, тя включи ловния си инстинкт, втурна се след тях, но не е ловец и след като провери ситуацията, бързо се върна при нас. Продължихме напред.