,Култура,

Бивши студенти на проф. Елисавета Казакова и техни възпитаници изнасят концерт в памет за голямата пловдивска цигуларка

Сдружение „Изкуство във времето“ кани пловдивчани и гости на града на камерен концерт „Учители и ученици – памет за проф. Елисавета Казакова“. Събитието ще се състои на 22.06.2022 г., от 18.30 ч., в Изложбена зала на Отдел Държавен архив – Пловдив на ул. „Кракра“ № 11. Входът е свободен! Концертът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

Проектът „Учители и ученици – памет за проф. Елисавета Казакова“ изследва темата за приемствеността между поколенията, като отдава почит на тази забележителна българска цигуларка, родом от Пловдив, възпитаник на Пловдивското музикално училище, педагог, изградил стотици музиканти.

В концертната програма участват бившите нейни студенти Евгения Ночева и Павел Генов, сега преподаватели по цигулка в НУМТИ „Добрин Петков“, и техни ученици; Валентина Трендафилова (сопрано), Дарина Иванова (флейта), Никола Николов (виолончело) и  Злателина Коларова (пиано). Те ще изпълнят творби от Й.С. Бах, Хендел, Виенявски, Чайковски, П. Христосков и др.

Родена през 1948 г. в Пловдив, проф. Елисавета Казакова започва да учи цигулка на 6 годишна възраст при Петър Станчев. На 11 години е солистка на Пловдивската филхармония под диригентството на Добрин Петков, Иван Спасов и Месру Мехмедов.

Завършва Държавната музикална академия при проф. Георги Бадев, след което специализира при проф. Петър Христосков. След 1977 г. е редовен преподавател в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

По време на дългата си кариера проф. Елисавета Казакова печели лауреатски звания и награди от престижни конкурси, гостува с голям успех на утвърдени фестивали в различни краища на света. Концертира активно и като солист на много оркестри в България.

Почитателите на класическата музика ще я запомнят като изпълнител с прецизна и овладяна техника, но и с ярка индивидуалност и подчертан личен почерк.

До самия край на живота си, през ноември 2021 г., мисли за своите студенти и прави планове за часовете си през настъпващата учебна година.