,Лайфстайл,

За Пловдивската Модна Сцена с Патриция Пъндева

За пловдивската модна сцена с Патриция Пъндева

Въпреки че от няколко години насам източноевропейската мода е във възход, а българските дизайнери, придобили признание отвъд границите на България, са все повече, модата в Пловдив сякаш е в застой. 

Модната индустрия в града упорито се противопоставя на различното, страни от новостите и избягва евентуалното неодобрение. За да бъде създадено пространство за иновации, е нужно противопоставяне на статуквото и излизане от удобството на „рамката“, в която сме се настанили. 

Нужно е и нещо повече - желание за експериментиране от хората в тази „рамка“. За съжаление, в момента тенденцията е модата  да се основава на консервативното и добре познатото. Желанието ни да се обличаме модерно и да взаимстваме от прогресивността на запада, често влиза в разрез с предразсъдъците ни, свързани с новаторските стилове, които превземат модните подиуми. 

Може би не са достатъчно бутиците с новаторски нюх и стил, а може би пловдивчани още не са готови да се отдадат на промяната и да станат част от световната мода.

За да придобия представа какво точно липсва на модната сцена в града, си поговорих със собственичката на мястото за дизайнерски вдъхновения в Пловдив „Галерия 28“- Патриция Пъндева. Нейните наблюдения ни помагат да разберем какво е нужно, за да раздвижим стила на пловдивчани. 

„Във времето съм забелязала, че има много творци, но и много от тях фалират или се отказват. Една от основните причини е невъзможността да разпределят творческата и мениджърската си енергия”, споделя Патриция и продължава:” Точно затова е създадена “Галерия 28”. Идеята е да даваме поле за изява и да улесняваме творците, за да са ангажирани само със създаването на произведенията си. В България е ужасно трудно да имаш малък бизнес и да устоиш. В един момент приходите не могат да отговорят на разходите, не само като финанси, но и като енергия. За съжаление това спира потока на вдъхновение и вълнение и е нормално да загубиш смисъла, когато виждаш, че нямаш никаква възвръщаемост.”

Според Патриция е излишно да стоим и да чакаме реформи от държавата, както и да се оплакваме от закони и правила, които може би ще се променят след много години. „Трябва да действаме, да търсим начини, да сме будни, независимо от пречките по пътя“, убедена е тя.

Защо на хората им е трудно да разчупят стила си обаче? Патриция открива причината в това, че сме малко консервативни: „Пловдивчани са суетни, но нямат достатъчно смелост да експериментират. Работят по стандарт, по това, което е модерно. Знаят си определени бутици и пазаруват само от тях. Много често ми се е случвало да вляза в заведение в града и да видя цяла колекция на определена марка, разпръсната по масите. Липсва свободата. Хубавото на “Галерия 28” е, че всеки месец те хвърля в различен стил. Така дава възможност на хората да се разпознаят и да намерят своята индивидуалност.“  

Според Патриция решението е да има повече емоция в дрехите, които се предлагат: „От няколко години насам Пловдив се събуди, и отново стана туристическо явление. Забелязвам, че потокът от хора през уикендите е основно от други градове- София, Бургас, Варна, Велико Търново. Имаме си всичко. Нямаме нужда да привличаме повече, а по- скоро да следим потребностите и да действаме умно, предлагайки на хората неща, които да им носят най-вече емоция и смисъл “, казва Патриция.

Едно е сигурно - модната сцена в Пловдив има нужда от културно преобразяване. Нуждае се от сериозни трусове и промяна в парадигмата. Все пак модата и културата вървят ръка за ръка. А щом живеем в европейска столица на културата, с общи усилия бихме могли да превърнем Пловдив и в следващата столица на модата.