,Бизнес,

Как да Развием Практиката си: Ръководство за Творци

Как да развием практиката си: ръководство за артисти, художници и творци

“И най-дългото пътуване започва с една малка стъпка” – думите на Лао Дзъ от VI-ти век пр. Хр. продължават да звучат съвременно и в XXI-ви. Всяко ново начинание, независимо колко мимолетно или дългосрочно е то, винаги започва с първата крачка. Какво се случва обаче, ако вече вървиш по пътя, но поради редица причини, някои от които извън твоя контрол, изпаднеш в застой и не виждаш накъде да продължиш? 

Това е често срещан феномен при хората, занимаващи се с изкуство и като цяло при тези работещи в сферата на креативните индустрии. Ако си от тях или имаш такива приятели, то със сигурност поне веднъж си чувал израза, че са попаднали в ‘задънена улица ’. Несъмнено всяко действие, изискващо вдъхновение, талант и креативност изисква и много повече енергия от това да вършиш нещо заучено и механично. Още повече, ако на пръв поглед няма и много (достъпни) възможности за развитие около теб. Именно затова творците понякога се чувстват притиснати от обстоятелствата, а очакванията да бъдат винаги в режим ‘творене’ се оказват прекалено високи.

За щастие измъкването от тази метафорична дупка или задънена улица е доста по-лесно отколкото сме си мислили. Нужни са само правилният подход към дадената ситуация и разбира се – доза мотивация. Нека те запознаем с първите три напътствия за това как лесно да насочиш практиката си в правилната посока.

Постави си ясни цели и направи план

Звучи доста простичко, но ще се учудиш колко много ще се променят целите, и съответно плана ти, в процеса на развитие. Независимо дали сега започваш или просто искаш да поемеш в малко по – различна посока, правенето на целеустремен и последователен план (или преразглеждането на вече съществуващ) е от жизненоважно значение. Това включва всичко от ежедневния списък със задачи, едномесечния оглед на прогреса, както и дългосрочни, годишни намерения. Трябва да си наясно със себе си и с целите си, след което да се захванеш с поетапното им постигане. 

Ако дългосрочната ти цел включва самостоятелна изложба, то в краткосрочен период това значи да черпиш вдъхновение от различни източници, да създаваш нови творби и да правиш връзки с различни галерии. Ако пък искаш да започнеш собствена галерия или собствен бизнес, то тогава трябва да се запознаеш с всички особености и практически задължения по пътя на съответното начинание. Защо да не се запишеш и на курс за предприемачи или бизнес уроци? 

Бъди нащрек за нови възможности

След като вече имаш подробно описание на плана и целите си, е време да започнеш да се оглеждаш за възможности. Това не означава да стоиш пред компютъра и да се надяваш да се появи реклама или анонс в някоя социална мрежа. Това се нарича пасивно търсене. За разлика от него, активното търсене значи да използваш различни подходи. Например да се запишеш за електронните бюлетини на различни компании, фондации, галерии и пространства, които те интересуват. Друг по-дързък подход е да се свържеш с директорите на дадената институция или с практикуващи в дадената сфера, за да им се представиш лично. По този начин не само правиш нова връзка, обогатявайки мрежата си от контакти, но и поставяш себе си пред радара на съответната институция/човек.

Мисли извън рамката 

Независимо от сферата ти на развитие, има много начини да допълниш арсенала си от умения и познания. Най-очевидният вариант е последователното отдаване на достатъчно време, посветено на твоето изкуство/практика, тоест, чрез самостоятелно усъвършенстване и проучване. Друг не толкова логичен вариант е да се запишеш на уроци, които на пръв поглед не са свързани конкретно с твоята практика, но по някакъв начин я облагородяват. Например, ако искаш да развиеш присъствието си в социалните мрежи, ще е полезно да се запишеш на курс по маркетингов мениджмънт. По този начин придобиваш не само конкретни знания, но и така наречените „преносими умения“, които могат да бъдат използвани в различни роли или професии. Излизането извън рамката, колкото и несвързано да ти се струва, е прекрасен начин да добиеш нова перспектива над ситуацията, която да ти покаже изходът от „задънената улица“. Не забравяй, че всичко което научиш може да ти бъде от полза.