С Ухание на Коледен Базар

Първият сняг за тази зима вече падна и коледното настроение започва да се усеща все по-силно. Мирисът на греяно вино, печени канелени сладки и топлота все повече изпълва градовете из България. Един по един започват да се появяват коледните базари, с които можем да поставим началото на фестивалният сезон. От добре познатият ни Капана фест, през големия Немски коледен базар в София, та чак до китния базар в с.Чавдар – един по един градовете на България се изпълват със светлина и ухание на доброта и топлота. Кои са базарите, които можеш да посетиш тази година ще откриеш тук.  

ПЛОВДИВ

И тази година културната столица на България, Пловдив ще бъде преобразена от 17 до 26 декември с традиционният вече „Коледен базар Капана“. Ще имаш възможността да се насладиш на Капана в целия му блясък. Новото покрай тазгодишното издание е локацията, която ще бъде площад „Централен“. На базара ще можеш да откриеш както идеи за подаръци, така и греяно вино, красива украса и много вкуснотийки. Организаторите канят посетителите да се потопят в света на дядо Коледа и приказките посредством качествените български марки, които ще очакват всеки един от нас. 

СОФИЯ

Ако нямаш търпение за базара в Пловдив и коледното настроение не ти стига, в столицата вече имаме един Коледен базар, който заблестя още на 19 ноември. Това е Немският коледен базар, намиращ се в Градската градина. Празничното настроение, което базарът носи у жителите и гостите на столицата се носи като ухание от 40-те къщички в него. Целта на базара е да пренесе немската коледна атмосфера у нас. На него ще можеш да откриеш не само традиционни немски сувенири, но и сладки и солени деликатеси. Уханията на щолен, вурсчета и пълнени картофи се долавят из цялата Градска градина. Можеш да се потопиш в атмосферата на светлинки, музика и засмени посетители до 21 декември.

Друг базар, който ще изгрее в София е „Базар Капана“. Организаторите на базара споделят, че основна част от „Базар Капана“ ще гостува на столицата и то цял един месец. В сътрудничество с B:EAT ще изненадат софиянци с вкусна храна и ръчно-изработени красоти от български автори. От 1-ви декември там те очакват вкусни бургери, салати, сладки изкушения, както и модерни занаятчии, пчелари и български производители на храни и козметика. Мястото, на което да попиеш от цялата тази атмосфера е B:EAT до ледената пързалка на стадион „Юнак“. 

За почитателите на изцяло ръчно направените дрехите и аксесоари, както и на благотворителността, в София ще се състоят още цели 3 базара. Това са MishMash Fest, който е част от Културния календар на столицата и ще представи на своите посетители чудни подаръци от родни автори. „MishMash fest – Xmas is coming“ ще може да посетиш на 11 и 12 декември, на площад Славейков в София. Следващият базар е „CoChristmas handmade bazaar“. На него ще откриеш множество български артисти, а децата и домашните любимци са добре дошли. CoChristmas handmade bazaar ще се състои на 8-ми и 9-ти декември, в бизнес център Витоша. И последният базар, който е насочен изцяло към благотворителността е „In&Out x Relovved”.Целта му е да събере в едно доброто и любовта в името на Дима, който страда от тежка форма на детска епилепсия. Това, което можеш да очакваш от базара са селектирани дрехи от популярни български личности, които ще могат да бъдат закупени от всеки един посетител. „In&Out x Relovved” ще се проведе на 11 и 12 декември, между 11  и 22 часа, а мястото е rooftop бара Kitchen 59. 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

В старата ни столица, Велико Търново, коледният базар започна на 26 ноември с преобразяването на парк „Марно поле“ в приказно коледно градче. Тук се намира и специалната поща на дядо Коледа, в която децата ще могат да оставят своите писма до белобрадия старец. Приказните къщички предлагат сувенири, разнообразни деликатеси, лакомства и разбира се греяно вино. По време на базара ще се проведат и няколко благотворителни кампании, за да бъде коледата още по-светла. Можеш да посетиш китния базар до 31 декември, а всяко едно дете да изпрати своето писъмце до 21 декември (за да има време Дядо Коледа да направи своята магия). 

ВАРНА

По Черноморието коледният дух се появи още на 19 ноември в Морската гара, във Варна.„Varna fun port” ни предлага цели 24 коледни къщички, в които ще можеш да откриеш хапване и пийване, а ледената пързалка и атракционите от лунапарка са на разположение на малки и големи. Градът обаче ни предлага още цели 2 базара – един на площад „Независимост“ и още един в „Хале 3“. И на трите базара посетителите ще могат да се насладят на сцени с местен фолклор и музика от известни музиканти. В „Хале 3“ пък ще можеш да се отдадеш на екстремните спортове, а ако ти омръзне ще можещ да посетиш още 2 зали с концерти и творческо разпускане. „Varna fun port” ще продължи до 6 януари, а фестът на площад „Независимост“ можеш да посетиш от 5 декември до 10.01.2022. 

СЕЛО ЧАВДАР

 Завършваме пътешествието из коледните базари с „Коледното село на България“, което ще зарадва своите посетители от 11 декември до 1-ви януари догодина, в китното село Чавдар. Примерът, по който се организира базара е взет от коледните базари на Австрия и Германия. Очаквайте светлини, немски специалитети, традиционно греяно вино и богата културна програма. Гостите и жителите на село Чавдар ще могат всеки петък от 11-ти декември да присъстват на тази коледна приказка, богата на събития и емоции. 

Всички коледни базари на територията на България ще бъдат проведени спрямо противоепидемичните мерки, в които се включват изискването за Зелен сертификат, както и носенето на маски.