холивуд-живее-в-пловдив

Тихомир Христозов е самоук композитор и художник. През последните 10 години музиката му звучи в някои от най-големите Холивудски филмови продукции. В свободното си време той прави реплики на картини от големите майстори – Рубенс, Франсоа Буше, Ван Гог… Пътувал е много, но никога не е живял извън Пловдив. Свири на гайда от 5- годишен, а на 7 започва да учи и пиано. Целият му живот е изпълнен с музика и изкуство, затова и фактът, че живее в студиото си днес, не е никак учудващ.

Вуйчото на майка му е един от първите певци на ансамбъл “Филип Кутев”. Не знае дали от там е дошъл интересът му към музикалното изкуство, но Тихомир се премества от родния Харманли в Пловдив, за да могат той и сестра му (която е певица и също свири на гайда) да започнат обучението си в СУ “ Любен Каравелов” – често наричано ‘’фолклорното училище’’.

Пътят му към писането на музика за филми и трейлъри звучи сюрреалистично. Завършва училище и купува първия си компютър – преди това няма къде да записва идеите, които се въртят в главата му. На около 25-годишна възраст, след като известно време пише за вокални групи, той издирва всички възможни интернет форуми за музиканти, актьори и цялостни продукции, и започва да си търси работа като композитор. Създава възможностите си сам (за някои от нас е немислимо да си представим времето преди Facebook, Fiverr и Upwork, които днес свързват целия свят в рамките на минути!). В един от арт-форумите Тихомир случайно попада на индийска продукция, за която по това време се търсят актьори. С присъщата си смелост и на принципа ‘’няма да успееш, ако не опиташ’’ той изпраща съобщение на режисьора ‘’…а трябва ли ви композитор?’’ Именно този въпрос, зададен наслуки, е началото на кариерата му. Той написва музиката за филма, която продуцентите харесват толкова много, че го наемат и за композицията на още един. Пловдивският творец споделя, че от малък обожава музиката на Холивудските филми и мечтата му е да пише за тях.

Един от постоянните ангажименти на Тихомир в момента е писането на телевизионна музика – за реклами, предавания и други. Първото студио, с което започва да работи, се намира в Чехия – студио “Фонтана”, за което все още композира. За тази компания той написва каталози с музика, както и цели 24 албума. Студио “Фонтана” имат партньори по цял свят, включително и Warner studios. “Фактически пускаш един албум…и вече си в целия свят”, с усмивка казва композиторът. Сигурен е, че това е бил трамплинът за преминаването му към филмова музика. Чрез опита си в Чехия, той успява да усъвършенства композицията на трейлъри, с което дотогава не се е занимавал. Скоро след като пуска първите си няколко албума, започва да получава запитвания от други компании; с времето се свързва с по-големи фирми, което го довежда до сегашните му ангажименти с писането на музика за трейлъри, рекламни кампании и цели филми, видео игри и цялостна обработка на звуков дизайн и звукови ефекти.

Набързо показва долния етаж на студиото си, който е облепен с плакати на всички продукции, в които е звучала неговата музика – ‘’Мандалориан’’, ‘’Алита: Боен ангел’’, ‘’Годзила’’, ‘’Пинокио’’ и десетки други. Постоянно работи върху албуми, които да са готови за ползване, експериментира през цялото време. Най-скорошната му страст е композирането на музика за филми на ужасите, в която включва вокали и етно инструменти. Студиото му изглежда като музикална галерия – в него има редица мини пиана (такива, от които ни побиват тръпки в страшните филми), ударни инструменти от цял свят – китайски, африкански… “всичко, което може да извади странни звуци”. Тихомир знае какво точно се търси в музиката на големите продукции – автентичност и възможност веднага да разпознаеш композитора чрез уникалния начин, по който преплита нечувани досега звуци със собствения си стил.

Ако това не е достатъчно забележително, можем да добавим факта, че композиторът записва албумите си напълно сам, след което ги обработва електронно. Учи се и свири на много различни инструменти, записва с професионалното си оборудване, събира звуците и след това започва да пише музиката си. Понякога работи и с певци и с други музиканти.

С благородна завист разглеждаме и репликите на картини, които рисува, когато не пише. Работи с маслени бои, с невероятна прецизност към детайла; ако не знаехме, че Тихомир е професионален композитор, с увереност щяхме да кажем, че е посветил целия си живот на рисуването.

От началото на кариерата си почти няма ден, в който да не композира, а по време на пандемията създава цели 4 албума. Вижда позитивното във всичко – казва, че 2020-а е започнала много силно и не знаел как ще се справи с всички поръчки; карантината всъщност успява да му набави необходимото време да пише.
Заявките, които получава, са различни – понякога от него изискват определен стил (например “Хари Потър”, “Карибски пирати”) или оригинална композиция по зададена тема; в други случаи трябва да прави директна преработка на вече написана музика.За най-новия филм от серията “Междузвездни войни” получава поръчка, която трябва да изпълни за 13 часа. За нея той успява да запише 2 варианта, които се изпращат директно на “Дисни”. Композиторът казва, че бил в ситуация “шах и мат”, когато за първи път от него поискали обработка на саундтрак, написан от легендата Джон Уилямс. Тихомир изпраща 4 композиции, които не са одобрени, но впоследствие са избрани за хитовата продукция ‘’Мандалориан’’. Негова музика звучи в една от рекламите на филмовата поредица, както и в рекламната кампания на ‘’Алита: Боен ангел’’, сред много други. Писал е и така наречения ‘’трейлър на песен’’, за който трябва да получи всички отделни части от звукозаписа, да направи собствен аранжимент и да добави звукови ефекти, превръщайки композицията в трейлър.
На въпроса защо работи само с чуждестранни компании, той отговаря с: ‘’нещата тук ( в България ) са малко трудни’’. Чак тази година е започнал проекти с киноцентър Бояна в София, но главно работи с фирми в САЩ и Европа- всички, които предоставят музика за Холивудски продукции.

В Пловдив намира красотата на големия град, съчетана с изкуство и спокойствие; ‘’…тук има друга вибрация’’, казва Тихомир. Когато му трябват музикални идеи и вдъхновение, излиза на разходка по Главната и след това започва ‘’начисто’’. За проектите си споделя, че колкото по-големи и по-трудни са те, толкова са и по-удовлетворяващи. Не разбира хората,които се ограничават като мислят какво могат да постигнат и какво – не. Описва себе си с думите ‘’свобода’’ и ‘’изкуство’’, а съветът му към тези, които искат да творят, е да знаят къде отиват. “Няма значение с какво се занимава човек…когато имаш цел, има път; ако не знаеш къде да отидеш, няма къде да отидеш.’’