,Лайфстайл,

Няколко Стъпки за Ментална Гъвкавост в Трудни Времена

Няколко Стъпки за Ментална Гъвкавост в Трудни Времена

Светът е в постоянно движение. Като личности ние растем и на различни етапи от живота си преминаваме през нови предизвикателства – навлизане в зряла възраст, преместване на ново място, смяна на работа или кариера, прекратяване на значими взаимоотношения. През последните две години, освен промените в личния ни живот, социални структури също се разпадат, засягайки всички, било то в личен или професионален план. Менталната гъвкавост ни помага да преодолеем всякакви промени, големи или малки. Какво обаче е менталната гъвкавост?

Човешкият мозък е структуриран по начин, който насърчава енергийната ефективност – той винаги поема по пътя на най-малкото съпротивление. Това означава, че ние, като хора, разчитаме на инстинкти, модели и навици, за да преживеем деня, седмицата, годината. Това е причината да се затрудняваме толкова много с промени и неочаквани събития – неизвестното предизвиква умора от възможността за избор, физическа и психическа тревожност, депресивни настроения и самосъжаление. Но можеш да превърнеш гъвкавостта в мисленето в навик - като приемеш и се запознаеш отблизо с новото. Ето моите изпитани и доказани начини да превърнем хаоса в приятел:

1. Поеми отговорност за себе си

Във всяка ситуация имаш достъп до себе си, твоите фокус, мисли и действия. Отбележи си какво точно те кара да се тревожиш, ядосваш или те огорчава и се запитай Мога ли да направя нещо по въпроса? Ако можеш, действай. Ако е нещо извън твоя контрол, отстъпи от ситуацията (винаги е възможно!), осмисли и усети емоциите си и им отнеми правото да те изнервят, като се съсредоточиш върху нещо по-приятно. Можеш да направиш това чрез дълбоки вдишвания, слушане на музика или креативно изразяване на прикритите чувства. Някои идеи са рисуване, пеене, писане, танци, час във фитнеса и т.н.

Не забравяй, че имаш власт над мислите си, над това върху какво се фокусираш и как действаш – възползвай се.

2. Съзерцавай настоящето

Когато твърде много неща се променят едновременно, е лесно да се почувстваме сякаш се реем в пространството без идея накъде да тръгнем. Събери мислите си, като избереш едно нещо, което да съзерцаваш – това може да е дъхът ти, някое дърво наблизо, приятел или песен. По този начин можеш да успокоиш ума си и бавно да разширяваш перспективата си, така че да включва всички текущи промени. Аз обичам да се взирам в дървета, докато се фокусирам върху дъха си. 

3. Припомни си подобни преживявания 

Всичко минава – по-лесно е да издържим на напрежението, ако знаем, че сме преминавали през подобна ситуация преди и сме сигурни, че тя ще свърши рано или късно. Не всеки е минавал през глобални пандемии до сега, но повечето от нас са минавали през външно ограничаване на решенията ни. Примери за това могат да бъдат, когато забраните на родителите ни или когато шефът е направил неочаквана промяна в работния процес. В един момент или свикваме с новата ситуация и се възползваме максимално от нея, или я променяме изцяло. Как настоящата ситуация е подобна на нещо, което вече си преживял? 

Безопасно е да приемаш промените на ден по лъжичка, ако ти идва непосилно да ги приемаш на час по лъжичка.

4. Довери се на близките си 

Не си сам/а. Често приятелите и семейството ни са преминавали или преминават през хаотични преживявания, подобни на твоето сегашно. Обади се на някого, сподели какво ти се върти в главата, помоли за помощ и ще видиш колко си обичан/а и ценен/а. Спомняй си тези усещания винаги, когато се чувстваш изгубен/а или неспособен/на да издържиш на настоящето.

5. Умишлено търси новото

Като се впускаш редовно в непознати ситуации, свикваш с очаквания прилив на адреналин и кортизол, което прави поносимостта ти към стрес по-висока. Разсейванията могат да ти помогнат за кратко, но те ще те направят по-стресиран/а, след като приключиш с тях. Някои идеи за търсене на новото: опитай нови хобита, разгледай непознати места в Пловдив, околностите или в чужбина, отиди на нудистки плаж, опитай нови форми на физическа активност, завържи контакти в ново пространство или индустрия, присъедини се към Toastmasters, започни курс по нов език. 

6. Погрижи се за себе си 

Грижата за себе си, заедно със съзерцаването на настоящето, ти помага да се заземиш в сегашния момент и да укрепиш връзката с тялото ти. Да имаш определено време за глезене всеки ден ще ти даде нещо, което да очакваш с нетърпение, особено по време на натоварен период. Подари си приятен душ, за да отмиеш ежедневната тревога, медитирай, хапни хубав сладолед или нещо вкусно, потанцувай, погушкай се. 

7. Намери смешното

Всичко е смешно, когато го погледнеш от правилния ъгъл. Какво е смешното сега? Как можеш да погледнеш на ситуацията си от гледната точка на комик? Или да видиш черния хумор? Намери смешното, като отвориш широко очи и видиш нелепостта на ситуацията – наслади й се и се насмей!