,Култура,,,

Фондация „Пловдив 2019“ подкрепи 11-годишен пловдивски талант за участие в майсторски клас в престижна музикална академия в Австрия

Още един пловдивски млад талант – 11 годишният Йордан Попов, възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив от класа по пиано на Елена Тасева, се завърна от участие в Музикална Академия – Лилиенфелд, благодарение на подкрепата на програма „Полети“ на Фондация „Пловдив 2019“.

Академията, която се проведе в периода 3-10 юли в красивото градче Лилиенфелд, Долна Австрия, се организира вече 44 години, без прекъсване.

Младото пловдивско дарование имаше уникалната възможност да участва в музикалната Академия, заедно с още над 50 участници от различни националности – Австрия, Италия, Русия, Китай и др. Той се включи в майсторския клас на известния преподавател по пиано Александър Геберович, дългогодишен преподавател в една от най-престижните Академии във Виена - Universität für Musik und darstellende Kunst, Wien. Ежедневните занимания на младите музиканти се провеждаха в средновековния манастир Лилиенфелд, основан през 1202 г. от Леополд IV, херцог на Австрия и Щирия.

Важно е да се отбележи, че австрийската школа в класическата музика е най-добрата в света и задава световните всепризнати стандарти при изпълненията и интерпретациите на класическите автори.

Йордан беше избран да свири на заключителния концерт на Академията, който се проведе във внушителната зала „Dormitorium“, където той изпълни Соната № 12, F-Dur, KV 332 на Моцарт.

 

Творческият път на Йордан Попов е сравнително къс, защото първият му досег с пианото е на 15.09.2017 г., когато той е едва в първи клас. Благодарение на изключителната педагогическа и професионална работа на Елена Тасева и преподавателката по солфеж Цветелина Семерджиева, както и на разбирането и съдействието на директорката Нели Попова-Коева, той има вече зад гърба си тридесет и един конкурса, една музикална академия и работа с трима международно признати професора по пиано – един от България и двама от Австрия.