Life in Plastic, it’s Fantastic

В топ 10 на най-замърсяващите марки в света са Coca-Cola, Pepsi, Nestlé и Procter & Gamble според проучване от 2020 г. Още по-негативна статистика от месец май тази година показва, че всъщност едва 20 компании допринасят за 55% от пластмасовите отпадъци за еднократна употреба. А финансирането за тези компании идва не само от потребителите, но и от най-големите банки в света. Само за 2020 г. и само от Barclays Bank са били отпуснати повече от 3 млрд. долара на производители на пластмаса за еднократна употреба. Това ни кара да се замислим можем ли наистина да се борим срещу тези продукти и има ли смисъл изобщо.

Пластмасови опаковки, бутилки, торбички, чашки за еднократна употреба – списъкът е безкраен. Трудно минава ден, без да изхвърлим поне една опаковка, а проучвания показват, че пластмасови частици има почти навсякъде – от арктичния лед до органите на човешкото тяло и дори в плацентата на неродено бебе.

Истината е, че всички допринасяме за тези статистики. Ние като потребители сме тези, които диктуват пазара. Най-често вината за замърсяването с пластмаса се хвърля върху нас. Ако искаме да ограничим употребата на еднократни пластмасови продукти, трябва да заявим желанието и нуждата си от продукти за многократна употреба и по-малко пластмаса. Какво обаче може да направи един човек, когато почти всичко в магазините е опаковано в пластмаса?

Не всяка пластмаса е лоша пластмаса

Да започнем от там, че не всичко, направено от пластмаса, е лошо. Не е случайно, че е толкова популярен материал. Тя е издръжлива, лека, не се поддава на корозия, приема лесно различни форми, изолира добре и е евтина. Това я прави незаменим материал в индустрии като авио- и автомобилостроене, производство на електроуреди и в медицината.

Истинският проблем идва от пластмасата, предназначена за еднократна употреба. Като започнем от опаковки за хранителни продукти, клечки за уши, сламки, капсули за кафе – тя е навлязла толкова дълбоко в ежедневието ни, че е трудно да намерим решение на проблема, а понякога дори не се замисляме, че даден продукт е направен от пластмаса.

Разбира се, рециклирането е добър навик, който би помогнал на планетата. За жалост, към момента по-малко от 10% от този материал наистина се рециклира и получава втори живот. Затова е важно да намалим максимално употребата на еднократна пластмаса, а когато това е неизбежно, да я изхвърляме в контейнерите за рециклиране.

Има няколко неща, които всеки би могъл да направи, за да намали употребата на пластмаса.

Многократна употреба > ползвам и хвърлям

Трудно бихме заменили абсолютно всичко, което използваме еднократно, с продукт за многократна употреба, но има няколко неща, с които можем да започнем. Например бутилка за вода, преносима чаша за кафе, клечки за уши и памучни тампончета, платнени торби за хранителни продукти и санитарни продукти. Български брандове като EcoSwitch, Tierra Verde и Valdera Life (Zero Waste) предлагат голям избор от продукти за многократна употреба, и най-хубавото е, че ги изпращат в рециклируеми опаковки.

Купувай насипно

Да, звучи почти невъзможно. И наистина за момента е доста трудно, но има няколко начина, с които да измамиш системата. Почти няма магазини, в които може да си купиш плодове и зеленчуци без найлонова торбичка. Засега решението е само едно – платнени торбички или изобщо без торбичка, ако взимаш само няколко бройки. На пазарите е малко по-лесно, тъй като там може да помолиш продавача да сложи покупките директно в твоята торба.

За продукти като боб, ориз, паста и кафе засега решенията в Пловдив са ограничени до едно място. Магазин Бахарика е единственият физически магазин в Пловдив, който предлага хранителни продукти насипно. Въпреки че в повечето случаи използват найлонови торбички, може да занесеш свои контейнери за съхранение или платнени торбички и да помолиш да сложат продуктите в тях. Освен това има и няколко онлайн магазина, които предлагат хранителни продукти насипно, така че и това е опция.

За съжаление, освен ако не познаваш някоя баба, от която да си купуваш мляко и млечни продукти насипно, няма как да избегнеш опаковките за тези продукти.