,Лайфстайл,

Хактивизъм - Добрата Страна на Лошите Момчета

Хактивизъм - Добрата Страна на Лошите Момчета

Когато през далечната 1974г. терминът „интернет“ нахлува в живота на редица учени никой не предполага, че една военна разработка ще накара човечеството да навлезе в нова ера на развитие. Никой до този момент не е вярвал, че потокът и преносът на информация може да се случва чрез изпращане на сигнали, познати и до днес като пакети данни. Близо 50 години след появата на новият феномен, наречен интернет, ние буквално водим дигитален живот – всеки един от нас има устройство, чрез което е свързан към всяка част от Земята, а и извън нея. 

Аз и ти буквално можем да общуваме без да се налага да излизаме от собствените си убежища. Колкото и примамливо да изглежда, този нов свят крие в себе си тъмна страна, а хората които седят в тази сянка са така наречените хакери. Но както всяко нещо си има две страни, така и тук от сянката на хакерството се заражда едно не толкова популярно в днешно време течениехактивизъм.

Ако не си живял през 80-те и 90-те години на миналия век си представи хактивизмът като добрата страна на лошите момчета зад компютърните екрани. Терминът буквално е изграден от идеята за хакерство и активизъм. Тук съществува и етичен код, който се отнася към присвояване на знания чрез технологии и споделянето им. Централните теми, които се засягат са по-скоро политическите структури от онези времена. Целта на поколението хактивисти от онези дни е да насочи вниманието на хората към даден проблем, който влияе върху цялостното развитие на обществото. Работейки предимно под сянката на анонимността тези герои на интернет пространството трябва да се справят и с изграждането на сигурна среда в огромния океан от информация. И ако в онова време буквално всеки занимаващ се с хактивизъм е стигал границата с кибертероризъм, то в наши дни, като че ли смелите бранители на ценности и борци за социално равенство са по-скоро медийна изява в нечия статия, медия или телевизионно предаване. Наследството на хора като Шу Леа Чанг, Cult of the Dead CowФилип Цимерман и редица други днес можем да видим в организации като WikiLeaks, Anonymous, DkD{||

Наследството на хактивизма успява да се вкорени и в изкуството. Първоначалният замисъл е да се превърне в алтернатива на социалната сфера където изкуството и социалните мрежи да могат да се слеят. Проявленията на хактивизъм в изкуството са най-бурни в средата на 90-те години. Тогава се създават и известните за онова време групи на артисти хактивисти – Etoy, <<RTMark>>, Zack Exley и др. Група като Etoy или още etoy.corporation насочват критиките си към масовизацията сред артистите. Те започват да продават скиците си по начин, по който корпорациите търгуват с изкуството. Тяхната най-популярна акция “The digital Hijack”, която се случва между 31.03 и 1.07.1996г., всъщност генерира хиляди капани в мрежата от фалшиви страници, които включват в себе си 2400 популярни ключови думи, поставени в най-използваните за времето международни търсачки. Друг прекрасен пример за изкуство е на колектива <<RTMark>>, които са твърдо решени да разрушат устоите на корпоративният щит на американските корпорации. Един от знаковите им проекти е с името “Barbie liberation organization„ от 1993г. в който гласовете на говорещи кукли Барби са заменени с гласове на играчката GIJo. Резултатът от това е, че всяко едно момиче, което получава като подарък кукла Барби и натисне бутона за говорене чува острата реплика на играчката войник и обратното. Това, което прави <<RTMark>> основоположници на модерното разбиране за споделено изкуство е, че всяка една идея за проект от конкретен интернет потребител се качва на сайта им. Бидейки одобрен проектът се включва в списък с отделен дискусионен форум. Общата идея, която ги движи е да бъдат посредници между хората и изкуството. 

         От създаването на интернет, през пускането в действие на Worldwide Web, до култивирането на нов вид изкуство, което по-късно ще наречем дигитално, нашите смартфон, таблет или компютър днес ни дават цялата онази позабравена информация за бурните години на 90-те. От първите прояви на новото за онова време течение хактивизъм, до познатият ни NFT арт можем съвсем лесно да открием началните стъпала довели до бурната дигитализация сред всички нас. Ако не се страхуваш да вземеш червеното хапче и искаш историята да продължи, то ти си точният читател за тази статия.