На Пистата с Николай Генов

Половината от живота си Николай Генов посвещава на колоезденето. Само на 24 години е. Тренира към пловдивския колоездачен клуб “Цар Симеон”.
Той е номер 2 в България на пистово колоездене и е част от националния отбор по шосейно колоездене.
На последния зимен шампионат на писта в “Колодрум Пловдив” става шампион в дисциплината омнио, шампион на България в дисциплината издръжливост, по точки, както и в дисциплината елиминация.

Срещнах се с Николай в бар “СандъкЪ” на чаша чай, за да ми разкаже накратко за любимия си спорт.

Индивидуален или екипен спорт е колоезденето?

В края на всяко състезание се вижда само по един човек на стълбичката на победителите. Но всъщност участват треньор, масажист, механик и целият отбор, който ти дава добър гръб и рамо, води те в правилния момент, помага ти да спестиш сили, за да реализираш потенциала си и да донесеш успех на отбора.

Как си помагат хората от отбора?

Основният фактор в колоезденето е вятърът. Когато има много вятър, твоите съотборници застават пред теб, за да разбиват струите и по този начин не изразходваш толкова много енергия да се бориш с него. Така пестиш сили за по-важни етапи от маршрута, които са или по-предизвикателни изкачвания, или финални прави. Това са етапи, в които се случва развръзката на състезанието и там много малко хора остават със съотборниците се, а е по-скоро “каквото сабя покаже”.

Как се сформира националният отбор? Има ли други хора от твоя клуб?

Той се сформира на същия принцип както и националният отбор по футбол. Най-добрите в България заемат местата в него. Аз и още едно момче от моя клуб “Цар Симеон” сме част от националния отбор, на лагери заедно се подготвяме за състезания.

Имаш ли много медали и броиш ли ги?

Честно казано, не ги броя, защото вече няма къде да ги държа. От последното държавно първенство имам 4-5 медала и си ги оставих до леглото за късмет, да заспивам с тях. Едно държавно първенство има редица дисциплини и се случва да бъда в топ 3.

В началото на интервюто спомена, че тренираш по 5 часа на ден. Колко често и как тренираш?

Много зависи в какъв период на годината съм. Понякога тренировките са не толкова интензивни, но има дни, в които трябва да се прави сериозна тренировка, за да се изгради и изостри изграденото. От декември до февруари се тренира за обем, което означава, че трябва да караш от две до три хиляди километра на месец. За да си конкурентноспособен, трябва да стартираш сезона с поне 7000 км зад гърба си. Тогава всяка тренировка е минимум 4 часа. Има седмици, когато не се почива. Почивката е 2 часа разходка с колелото, до Асеновград и обратно.

А къде тренирате?

Базата на отбора е в “Колодрум Пловдив”, но като цяло тренировките ни са на пътя. За пистови състезания се подготвяме на открито и на закрито.

А ти какво колело караш?

Колелата ни са среден клас, на италианската марка Bottecchia.Те ни бяха закупени от клуба преди 4-5 години. Марката не е много известна, а по-скоро бюджетна, защото нашият клуб няма големи средства, за да караме велосипедите, които виждаме по телевизията.

Имаш ли генерален спонсор и кой спонсорира участията ти?

Нямам спонсор, но бих се радвал да намеря такъв, винаги търся подкрепа, няма да е излишна, а финансирането ми за подготовки и състезания идва от моя личен клуб “Цар Симеон” Пловдив.

А имаш ли си лични велосипеди? Караш ли за разтоварване и придвижване?

Имам си личен шосеен велосипед, който съм пригодил като city bike, с него се придвижвам, за да избегна трафика в града. Доста по-удобно ми е,не мисля къде да паркирам.

Според теб шосейното колоездене става ли все по-популярно хоби?

Има доста голямо развитие по мое наблюдение. Дори и когато имах една година пауза от професионалните състезания, аз пак карах редовно, защото много обичам. Тогава неделята беше свободният ми ден и виждах много нови групи и нови хора, които започват да карат. Това много ме радва и е много хубаво.

Какви са основните съвети, които би дал на начинаещ колоездач? Как да се подготви за първо каране?

Основният съвет, който даваме и на малките деца, е да са плътно прибрани вдясно до пътя. Има много коли, а шосейното колело е по-специфично и отнема време, докато се свикне с геометрията му. Задължително да носят помпа, резервна гума и щанги.

Когато не спортуваш, обичаш ли да гледаш или практикуваш други спортове?

Следя футбол, Формула 1, ски бягане или биатлон. Обичам да гледам спорт, така също разтоварвам, наблюдавам различните спортисти и анализирам представянията ми. Обичам да карам ски, но трябва и да пестя сили за колоезденето.

 

Снимки: Соня Генчева