Писатели на по питие

Миналата седмица реших да разпусна с едно питие след дълъг ден. Разбира се, питието не остана само едно и както винаги, в рамките на около 30тина минути, от едно-две познатите лица в бара ставаха все повече и повече. Разговорите ни вървяха с пълна пара, чашите сякаш никога не се изпразваха и на никой не му се тръгваше. 

В един момент се огледах наоколо и погледът ми се спря върху група хора, които се бяха настанили на една от масите в дъното на заведението. Бяха около десетина човека и всички усърдно пишеха нещо – кой на компютър, кой на лист от тетрадка, но всеки пишеше и сякаш времето за тях беше спряло. Естествено, след като ги наблюдавах известно време, реших, че трябва да разбера какво правят тези хора. Направи ми впечатление, че измежду тях имаше и мои познати, така че няколко дни по-късно направих своето проучване.

То ме отведе до Даниела Рaйкова. Ако си прекарал достатъчно време на ключови места в центъра на Пловдив като Artnews Café или Котка и Мишка, със сигурност си я засичал някъде. Даниела е от онези хора, които винаги са широко усмихнати, с чаша в ръка и винаги заобиколени от група приятели. Самата тя е живяла дълги години в Канада със семейството си, но преди около пет години решава да направи голямата крачка и се връща към родния Пловдив. 

През 2017, след като започва да предлага курсове по креативно писане, Даниела решава да създаде писателски клуб, който да се среща всяка седмица в по-неформална обстановка и да популяризира творческото писане в нашия град. Така се появява и клубът наречен „Drinkers with a writing problem”. Той е насочен към всички, които обичат да пишат, но им е писнало да пишат сами и искат да се срещат с други фенове на креативното писане, да се упражняват и усъвършенстват. На всяка среща се избира дадена тема и всеки има 15 минути време да напише нещо по свой избор – стихотворение, кратко есе, а защо не и сценарий за филм. Няма ограничения, освен това, че всеки трябва да пийва любимото си питие, да даде свобода на мислите си и да се отпуснe. Накрая всеки прочита това,което е сътворил, групата го коментира и заедно развиват своите умения в писането.  

Групата има страница във Фейсбук, на която всеки може да споделя това, което е написал на срещата, както и всякакви други авторски творби. Интересното е, че в клуба са се включили не само българи, но и множество чужденци, които са избрали Пловдив за свой дом. Поради тази причина срещите им се провеждат на английски, но езикът, на който всеки пише си остава личен избор.  Въпреки, че срещите им са ежеседмични, всеки е добре дошъл, когато има вдъхновение и желание да участва – дали всеки път или веднъж в годината, няма значение. Тук всеки е свободен да бъде себе си, без никакви ограничения. И това си личи по броя на желаещите да се присъединят към писателския клуб - за последните 3 години, откакто групата съществува, близо 60 души са се включили в тази инициатива. 

Ако искаш да се включиш и ти, можеш да се свържеш лично с Даниела и да получиш повече информация кога и къде ще бъде следващата им среща. Просто й пиши на danielaraywriting@gmail.com.