,Култура,

5 Лесни Трика да Възвърнеш Творческата си Мотивация

5 Лесни Трика да си Възвърнеш Творческата Мотивация

Колко често ти се случва да се чувстваш сякаш вдъхновението ти се е изпарило, а музите са на ваканция? Ако отговорът те стряска, не се притеснявай – това е нещо напълно нормално в днешната напрегната, пълна с очаквания социокултурна и медийна среда. Някои наричат това явление burn out – чувството, че пламъкът на креативността ти едвам тлее или е изгаснал. В тази статия ще ти дам няколко съвета как можеш да се пребориш с това чувство и да си възвърнеш удоволствието от изкуството и творенето. 

Преди да започнем със стъпките, които можеш да предприемеш е важно да се изясни от къде произлиза това чувство на монотонност, липсата на креативност, а понякога и откровен мързел. В 21 век, човек се сблъсква с редица задължения и отговорности още от много ранна възраст. Тенденциите сочат, че днешните тийнейджъри страдат от симптоми на тревожност, ОКР или други разстройства много по-често отколкото преди - в така наречения период преди интернет

Консуматорската култура на поведение в общ мащаб повлиява и на нашето лично чувство за място в обществото, икономиката и света като цяло. Идеята за продуктивността като висша ценност се е превърнала в токсичен механизъм на капитализма. Това е изключително опасен феномен за хората в креативните индустрии, чийто прогрес или дори успех невинаги се отчитат спрямо крайни резултати или продукти. Качеството (характеристика на креативната дейност) все по-често бива заменяно от количеството (икономическа цел), като главен признак за успех в дадена сфера. Мотото като че ли вече е “колкото повече произвеждам/творя, за толкова по - добър ще ме смятат“.

Сред всичко това трябва да добавим и факторът COVID-19, главният виновник за редица промени не само в обществен и политически план, но и предимно в ежедневния ни живот, които непременно оказват влияние и върху количеството и качеството на работата ни.

Ето 5 прости трика, с които да измамим инертността/застоя и отново да си възвърнем вдъхновението:

1. Прочети книга или статия за изкуството което те вдъхновява.

Започваме с нещо лесно и достъпно – четенето. Дори и да не се чувстваш в кондиция да се фокусираш върху твоята практика в даден момент, винаги можеш да отправиш поглед към историята на дадено изкуство (било то свързано с това, което се занимаваш или нещо различно). Вникването в корените на дадена сфера ще ти подпомогне да отключиш и да си спомниш изначалния интерес, който те е накарал да се занимаваш с нея. Без значение дали ще си купиш нова книга, ще отидеш до някоя библиотека или ще препрочиташ неща, които вече си чел, винаги ще откриваш нещо ново, някой интересен факт, който не си знаел или си забравил. А защо да не опиташ и някоя биография на голям творец от миналото или настоящето? 

2. Последвай артисти или хора, на които се възхищаваш в социалните мрежи.

Може да се каже, че социалният живот в по-голямата си част вече се е превърнал в дигитален. Следваме не само приятели и известни личности, но и забавни страници, бизнеси, организации и събития. Получаването на информация никога досега не е било толкова лесно. Това е толкова в наша полза, колкото и ни вреди. Не можем да контролираме какво излъчват рекламите и новинарските емисии, но можем да филтрираме какво следим в социалните мрежи. Ако се заобиколим с повече страници, които показват изкуство, с хора, чиито животи или артистични практики ни вдъхновяват, това допълнително фокусира енергията и вниманието ни в правилната посока. Тогава е далеч по-лесно да култивираме социалната си среда по такъв начин, че да се чувстваме мотивирани и вдъхновени.

3. Поговори си с друг артист. 

Задълбочените разговори на теми, които те интересуват и са ти любопитни, с човек който разбира положението ти, винаги са ободряващи. Когато сме в критичен момент, без вдъхновение и без мотивация за нови проекти, е полезно да излезем от порочния кръг на прекаленото премисляне и да изкажем опасенията си пред другиго. Това спомага не само да идентифицираш моментни проблеми и затруднения, но и да си възвърнеш обективната перспектива над нещата. Независимо дали имаш познати в сферата, която те интересува, или не, винаги можеш да посетиш някое от събитията на Highstreet и да се включиш в значими диалози и дискусии.

4. Виж нещо различно. 

Когато се чувстваме сякаш цялата ни креативност се е изпарила, тогава е моментът да се потопим изцяло в изкуството. А Пловдив ни предлага много възможности. От множеството галерийни пространства за традиционно и съвременно изкуство, през историческите музеи и обекти, чак до операта на открито, градът е пълен с възможности да видиш нещо ново и различно, което да те извади от застоя. 

5. Опитай ново изкуство или занаят. 

Този трик е може би най-предизвикателният до тук. Да опиташ нещо различно често пъти е стряскащо или поне притеснително начинание. Но това е и сигурен метод да излезеш извън зоната си на комфорт, с което автоматично да възбудиш интереса и вдъхновението си. Независимо дали искаш да опиташ някое танцово изкуство, записвайки се на уроци, да посетиш еднократно курс по грънчарство или да прекараш някоя вечер с приятели на рисуване и вино, бъди сигурен, че каквото и да избереш ще има благоприятни резултати!

Не забравяй, че Highstreet предлага редица събития и уъркшопове, които можеш да следиш тук.