,Лайфстайл,,

Яна, Която не Слиза от Колелото

Яна, която не слиза от колелото

Яна Шенгарова е на 56 години и от началото на 2021 г. е изминала 3000 км на колело.

Познавам Яна от 2018 г. от сбирките на пловдивския клуб на жените – любители на колоезденето – RIDELIKEAGIRL. Целта на клуба бе популяризирането на спорта сред жените, като опитните колоездачки да помагат и мотивират начинаещите. От първия момент, в който се запознах с Яна, бях впечатлена от изключителната енергия, която излъчва и страхотното и чувство за хумор.

Поласкана от поканата ми за среща, тя призна, че леко се притеснява и в интервюто може би няма да има толкова шеги, както обикновено.

Имахме среща една неделя на гребната база, когато велогрупата се връщаше от маршрут до село Поповица през Асеновград (общо 80 км). Цял ден колоездачите се бяха надпреварвали с дъжда и в момента, в който се настанихме под големия навес на Бамбуу Гардън, се изсипа порой. Разговорът ни тръгна по вода.

Първоначално Яна придружава пловдивска група на велосъстезание на остров Тасос през 2017 г. Решава, че на следващата година, вместо да чете книга, докато другите финишират, ще се качи и тя на колело. “И вече не слизам от него”, казва с ентусиазъм. Започва да кара, без да знае как се борави със спирачките. С изключение на паданията, докато свиква с шпайковете, се оказва, че се справя доста добре. За 2020 г. е записала 12 000 км в профила си в Strava. Ако не сте чували за Strava, това е приложение за спортисти, с което те записват активностите си, включват се в клубове и предизвикателства с конкретни таргети. Според Яна то е голям стимул и много полезно.

Какво я мотивира да не спира? Това е просто хоби, но с голяма доза състезателен дух и амбиция за все по-добри постижения. Напоследък тя кара повече в смесени или мъжки велогрупи, и то с най-напредналите. Всеки уикенд се срещат на гребната база в определен час и според прогнозата определят маршрута.

Познава много от колоездачите в Пловдив. Те са хора от всякакви възрасти и професии с едно общо хоби, а понякога и с общи интереси. Яна твърди, че цялото преживяване е изключително приятно.

Най-дългият маршрут, който е изминала на велосипед, е Казанлък – Бузлуджа – Пловдив. Около 162 км с предизвикателно изкачване и дъжд на път за вкъщи – сериозно приключение. В Strava е записала 3000 км от началото на годината досега, което включва и пътя и до работа – 15 км на ден. Излиза на дълги извънградски маршрути всеки уикенд.

Заедно с останалите колоездачи от града участва редовно в състезания. Едно от тях е  в Одрин, където стартират 1200 човека. Като за първо състезание се класира в топ 10 при жените или на 230-то от общата група. А в края на май във “Велообиколка на северозапада” печели първо място в своята категория.

Друго любимо  хоби на Яна са народните танци, с които се занимава от много години. Може би оттам идва невероятната и сила…

Тъй като съм опитвала вкусотии, приготвени от Яна, реших да полюбопитствам какво е за нея храната и как се отразява на спортната и натура. “Храненето е най-важното нещо за спорта. Хората, които искат да имат повече успехи и енергия, трябва да се съобразяват с какво се хранят”, бързо отговаря тя. Оказва се, че има заболяването Тиреоидит на Хашимото и трябва да внимава с диетата си. Набляга много на семена и водорасли, винаги сама приготвя хляба си. Избира чиста и много здравословна и пълноценна храна.

Признавам, че срещата ми с Яна ме вдъхнови да извадя прашния си бегач от тавана и да си припомня какво е да се придвижваш с колело в Пловдив. Благодаря, Яна!