,Лайфстайл,

5 Места за Еко Почивка в България

5 Места за Еко Почивка в България

Може вече да сте се свикнали да водите екосъобразен начин на живот, когато сте вкъщи, но какво става с всичките тези навици, които сте градили с месеци, когато отидете на почивка? В повечето случай сме свикнали просто да запазваме най-удобния хотел и да не се замисляме дали ще успеем да пазим природата чиста докато си почиваме – все пак там няма да разделяме боклука и да си перем дрехите. Хубавото е, че независимо от мястото, което сте избрали за отдих, винаги можете да намерите начин да продължите да помагате на планетата да диша. 

За любителите на екосъобразния начин на живот и алтернативния туризъм обаче, има още един вариант - еко селища. Бавно, но сигурно, те стават все по-популярни, не само защото става все по-важно да опазваме природата, а и защото вече ни е писнало от презастроени курорти и чувството, че дори когато отиваме на почивка сред природата се оказва, че сме заобиколени най-вече от бетон. Ето няколко места, с които си струва да заменим all Inclusive хотелите. 

1.Еко селище Омая

Започваме с може би най-известното еко селище в списъка – Омая. Намира се в село Гайтаново, близо до Гоце Делчев. Освен невероятната природа в полите на Пирин и Славянка, където се намира, селището пленява и с китните къщички за настаняване. Всяка от тях е уникална и създадена изцяло от камък, глина и дърво, което допринася за усещането за чистота и природа. В селището се предлага био храна, която е собствено производство. Хубавото е, че освен за пълен релакс, мястото е подходящо и за активна почивка, тъй като се намира в непосредствена близост до еко пътеки, езера и открити пространства за всякакъв вид спорт.

2.Cob Camp Дъбравите 

Cob Camp е друго еко селище с уникален дизайн на помещенията за настаняване. Намира се в село Дъбравите, близо до Велинград. Тук посетителите могат да избират различен тип настаняване спрямо това какво преживяване очакват - от луксозно бунгало и самостоятелна стая в сламената къща до каравана или военен фургон. Мястото впечатлява с прекрасна гледка и природа. И тук храната е домашна, което винаги е допълнителен плюс за природата. Интересното е, че хладилниците за напитки се намират в общите помещения и всеки е отговорен да си записва какво консумира.  Мястото определено не е за хора, които очакват целодневно обслужване тип аll Inclusive.Както се казва – чувствайте се като у дома си.  

3.Еко селище Планински кът

Еко селище Планински кът е един по-луксозен вариант на споменатите горе селища. Намира се в западната част на Родопите, близо до Батак. Заобиколено е от три езера, което прави местността изключително красива и перфектна за отдих от града. Селището има на разположение 4 самостоятелни вили и дори басейн, което го прави примамливо за хора, които предпочитат почивката на хотел, но все пак имат нужда от малко усамотение и природа. Също като Омая, мястото предразполага и за активна почивка с възможности за офроуд приключения, походи и всякакви спортове на открито.

4. Глинената къща

Глинената къща е място за хора, които търсят абсолютно усамотение. Тя се намира се в село Лещен. Цялата къща настанява само двама човека, така че е идеална за романтична еко почивка. Както подсказва името, къщата е направена от глина и освен това има сертификат „Зелена къща“, което показва не само екологичния начин за направата на самата постройка, но и това, че на територията на къщата пестенето на вода и енергия, както и за екосъобразното управление на отпадъците е на ниво.

5.Еко къщички Азарея

Къщичките се намират в с. Горно Трапе в близост до Троян. Селцето се състои от 6 кръгли дървени къщички с форма на конусна пирамида, разположени в кръг. Идеята зад формата на къщичките се крие в използването на древното китайско изкуство за хармония Фън Шуй. Освен въпросното разпределение, всички къщички гледат на юг, а за цялото хармонично съчетание се смята, че помага при главоболие, умора и възстановява правилния енергообмен. Мястото е прекрасно за хората практикуващи йога и медитация, както и за всеки един от нас, който има нужда от пълноценна почивка сред природата.