,Култура,

Гласът зад Текста: Нели Лишковска

Гласът зад Текста: Нели Лишковска

В новата културна поредица на Highstreet - Гласът зад Текста - ще се срещаме с богатството на Българската съвременна литература отблизо. Ще си говорим за работата и творчеството на поети, писатели, редактори, но и ще надникваме между редовете в по-личен план. 

В първата част от поредицата наш гост е Нели Лишковска – писател, есеист, литературен и кино критик. Описвана като майсторката на метафизическия трилър, в своето творчество тя изследва тайнствените кътчета на човешката душа, както и нейната еволюция, през призмата на вечните житейски въпроси.

В разговора ми с нея освен за литература си говорим и за метафизика, вселената, за писането като творчески и духовен акт, за баланса между майчинството и кариерата, за силата на думите, както и за това как се пише цял роман наобратно.  

Първия й сборник с разкази излиза през 1998, а последната ѝ книга с тристишия, със знаковото заглавие Предсказания 2020, през 2019. Вече носителка на няколко награди и отличия, тогава, по нейни думи, приключва и писателският ѝ период. След това творческият ѝ път и философски търсения я отвеждат дълбоко в сферата на киноизкуството. 

С "Гласът зад Текста" поставяме началото не само на новата ни културна поредица, но и на новия ни подкаст "High Opinion". Вече можете да слушате този и следващите ни епизоди в Spotify тук.

Книгите на Нели Лишковска можете да намерите и в Highstreet Concept Space

Цялото интервю гледайте в YouTube канала ни тук: