,Лайфстайл,,,,

Пловдив! Най-важната кyлтурна дестинация за 2022, какво следва…

Снимки: https://www.instagram.com/plovdiv.bw/ 

Февруари донесе чудесни новини на Пловдив! Градът, в който история и съвремие, култура и изкуство, традиции и модерност се преплитат по неповторим начин, е на челни позиции в престижната класация на European Best Destinations (EBD). След гласуване на внушителната цифра от над 500 хил. пътешественици от 182 държави, древният град заслужено зае 1-во място като "Най-важна културна дестинация на Европа" и 4-то място като "Най-добра европейска дестинация" за 2022 г. Изключително предимство на града носи фактът, че престижните призове се прокламират широко в уважавани издания като Forbes и всеки отличѐн град има право да ги използва като добавена стойност и акцент в своите маркетинг и реклама.

"Открийте дестинациите, които трябва да видите в Европа, скритите скъпоценни камъни и малки кътчета за устойчив туризъм" предлага EBD на пътешествениците от цял свят. И продължава с вдъхновяващото: "Древен и вечен, артистичен и модерен, космополитен и романтичен, този град е толкова завладяващ и пълен с живот." Това са само част от суперлативите, с които Пловдив е обрисуван от уважаваната организация. Подобно представяне може само да радва Филипопол и България като цяло. Това е поредно безценно отличие, с което градът да се гордее и да използва за привличане на още повече гости от цял свят. Дали това обаче се прави? Споделете мнението си в коментар.

Кои са EBD и защо организацията е толкова специална? Тя е част от мрежата EDEN (European Destinations of Excellence) на Европейската комисия. Създадена е през 2009 г. и е посветена на пътуванията и популяризирането на културата и интересните места в Европа. 8 поредни години уебсайтът ѝ е най-посещаваният портал за информация относно туризма на Стария континент – а това е немалко признание. Значи ни повече, ни по-малко от това, че хора от цял свят си набавят информация за туризма в Европа точно от тази платформа. За постигане на своите цели и популяризиране на интересните кътчета, EBD работи в сътрудничество с туристически бюра, създава пътеводители, прави тематични класации като текущата за 2022 г., отличила Пловдив. Всички тези дейности са нови пътеки, по които градът под тепетата може да стигне до сърцата на нови публики от цял свят и да ги привлече като туристи – а може би и като постоянни жители?

 Благодарение на партньорите на EBD и медийното разпространение на класацията, славата на Пловдив като интересна дестинация за култура и изкуство – а защо не и нов дом, достига до още повече хора и потенциални почитатели. Именно затова ползите за Пловдив от призовите места са толкова големи и би следвало да доразгърнат потенциала си през летните месеци, когато културният календар на града изобилства с ценни и интересни събития от световна величина. Тук идва и ролята на местната власт – да обгрижи инфраструктура, културен и арт облик на града, бизнес привлекателност и изобщо – да направи всичко възможно, гостите на града да останат с добри впечатления.

Защо ви връщаме към новината за отличията? Защото припомняме приоритети, които трябва да се използват. Заедно с титлата "Европейска столица на културата" 2019, тези нови призови места би следвало да подхранят устойчивата маркетингова стратегия на града и да надградят още повече неговите популярност и привлекателност – задача, която трябва да е приоритетна за местната администрация. Защото, повече гости, означава повече ползи за бизнеса и икономическото развитие на града. 

 

Всеки българин, а и немалко чужденци знаят, че градът под тепетата е истинско съкровище, което определено си заслужава поне няколко дълги визити – и всеки път намира начин да изненада и плени своите гости. Разгръщането на маркетингова стратегия в тази посока, подхранена и аргументирана с престижните отличия е повече от добър ход. Все пак, какво е видял един пътешественик от света, ако не е видял Пловдив – най-стария постоянно обитаван град в Европа?

Моля оставете вашите коментари, вашето мнение в важно!