След няколкогодишна борба с пандемията обществото сякаш най-накрая започна възстановяването си. С идването на пролетта в последните няколко месеца се усети постепенно пробуждане. Хората се чувстват по-свободни и готови за новия начин на живот – в съжителство с Ковид. Нашите емоции се отразяват и на начина, по който изглеждаме. Това показват и оформилите се тенденции за пролет/лято 2022. 

Комфортът е едно от нещата, които ще продължим да търсим и след пандемията. След дълго прекарано време вкъщи ще ни е трудно да се откъснем от удобните домашни дрехи. И затова ще ги интегрираме в ежедневните си облекла. Еластични плетки и уголемени връхни дрехи, които ни обгръщат в комфорт, ще стават все по-актуални. Пижамените сатинирани костюми няма да бъдат носени само вкъщи. Комбинирани с подходящи аксесоари, ще ги виждаме често и по градските улици. Материи като кадифе, плюш и джинс ще топлят в прохладните вечери.


Все повече хора търсят устойчиви материи в ежедневието си. Дрехи, които ще устоят на времето, качествени и мултифункционални. По време на Ковид осъзнахме, че не ни е нужно много, за да водим нормален живот, и много хора може би ще продължат да живеят по това правило. Ще търсят брандове, в които има смисъл да известират парите си. Покупката ще е обмислена, целенасочена и практична. Съзнателно се насочваме и към по-екосъобразни марки за дрехи, които използват рециклирани материали, защото усетихме колко лесно бъдещето ни на Земята може да бъде застрашено.  

Attire the Studio
Nanushka

 

Cool Souls 

Много хора намериха нови хобита през пандемията : плетене, керамика, рисуване – все техники, далеч от дигиталните технологии. Точно затова може би ръчно плетените дрехи са толкова търсени в момента като например къси плетени потници, топове с текстура и богати на цветове или пък пуловери с едри отворени плетки. През лятото мрежестите и прозрачните плетени пуловери или рокли ще носят лекота и топлота през по-хладните дни.  

Chloe
Lauren Giraldo wearing Melissa Ceciliano 
LOEWE

Карго панталоните с ниска талия от ранните 2000 се завръщат с пълна сила – колкото по-големи, толкова по-добре. Те са едновременно функционални и удобни, но и супертренди, особено ако са в някои жизнени нюанси. Този тип панталон, който изглежда мъжествен и груб, е перфектен в комбинация с къс кроп топ, който показва всичко женствено. Мини блузките и бралетите също са в Y2K стил – с връзки,обвиващи тялото, с малко бляскави детайли или пък с изрязани части. Кожата, която е на показ, никога не стига, защото лятото идва и Ковид е в миналото или поне така изглежда. 

Jacquemus
Dion Lee
Off-White

Тази игра между мини и макси ще присъства и при връхните дрехи и полите.
Миниполите и по-точно микроминитата (представени от Миу Миу) са дрехата, която жените или ще обожават, или ще мразят това лято. Мини дрехата е най-често в съчетание с нещо макси, като макси сако, уголемен пуловер или риза. Тази комбинация, сякаш направена без никакво усилие, носи чувство на безгрижие, но и сексапил и женственост.

Prada
Jacquemus
Miu Miu

Трендът при акесоарите също варира от едната крайност – микро и мини, в другата крайност –  макси.
Едни от нас са почитателки на миничантите, които на пръв поглед са свръхнепрактични, но всъщност могат да поберат всичко нужно, а са толкова oчарователни. За другата част от дамите, на които е нужно повече пространство, суперголемите чанти тип tote bag ще отговорят на нуждите им.

Cool Souls
Jil Sanders
 Bottega Venetta
 

Принтът на лятото определено ще са райето и карето във всичките им разновидности – едри, разноцветни, ситни линии. Тези десени могат да бъдат интегрирани както в по-casual облеклата, така и в бизнес аутфитите. Те винаги ще привлекат вниманието, но са и практични. 

Jacquemus
Sunnei
Marni

Имаме голям избор от тенденции, от които да изберем кои пасват на нас самите, но съветът ми е със сигурност е: Have fun and experiment! Защото животът не чака и нищо не се знае.