Храна за размисъл

Казват, че ако засадиш градина, си човек, гледащ в бъдещето, и аз мога само да се съглася с това. Но не  просто градина, и една саксия да е, и едно цвете да очакваш да цъфне…, ти вече си човек на бъдещето. Ти вярваш, ти гориш и всекидневно даваш от себе си на тази идея за красивия цвят, сладкия плод, залегнали в идеята на една пъпка, все още прикрита в разрохканата и мрачна почва. Ти си създател, съучастник на природата. В теб има сила, която да види плода в шепата пръст. Лятото е сезон за мечтатели, дизайнери, инженери, въобще всякакви визионери, способни да видят рай в калта на зимата. А зима може да е всичко, от тежестта в сърцето  до политическа криза.

Затова допусни лятото в себе си, бъди негов съучастник към новото утре и пръсни няколко семки в една саксийка. Поливай ги всекидневно, внимавай да не изгорят от жаркото слънце, бъди наблюдателен и благодарен и нека това упражнение е упражнение за осъзнатост към другиго и към теб.

Храненето също е вид осъзнатост, даваща ни правото на избор за утре. От ”Как ще се чувстваме?” до “Как ще изглеждаме?” нашето здраве и себеуважение могат да лежат на този привидно прост избор “С какво да се храня?”. Сезонната и локална храна винаги ще е най-добрият ни вариант. Намирайки се в така благоприятен климат, е грях да не се възползваме от всички дарове на земята ни. Често най-простите неща имат неимоверна сила и аз обичам да наблягам именно на тях.

Колко по-лесен и ефектен десерт може да има от панакота, свежо сладко и ядки? Пригответе го сами за себе си или за семейството си и се насладете на чувството, което ще изпълни съществото ви. Защото, да, вие направихте това и можете още много.

Сезонът е подходящ за отглеждането на различни цветя за вашите балкони, зелени салатки, свежи подправки, а защо не и на коренче люти чушлета или чери домат за по-смелите.

Разнообразие от готови разсадчета може да намерите на местните пазари, пръснати на различни места в града. В централната част такъв е Четвъртък пазар, намиращ се до площад Съединение. Около него ще намерите и множество магазини за градински материали, пръст, тор и семена.

Нищо чудно там да откриете и всичко необходимо  за днешната рецепта, както и свежа сезонна вечеря. Не се свенете да поговорите и с продавачите, често те са и самите производители и винаги се радват на приятелска раздумка.

 

Панакота с роза, ягоди и шамфъстък

Продукти за 6 бр. :

300 мл прясно мляко Хармоника

200 мл заквасена сметана Хармоника

70 мл. сироп от рози на Хармоника

80 г захар

5 г агар- агар или

1 пакетче желатин, накиснато в ¼ ч.ч студена вода

1 ч.л ванилова захар

Ягодово сладко:

400 г ягоди

70 г захар

1 ч.л ванилова захар

100 г смлян шамфъстък

Изсипете прясното мляко в касерола, прибавете агар-агар ( желатин), ванилията, захарта и сиропа от рози. Оставете да заври на средно силен котлон, като разбърквате непрекъснато, след което намалете котлона на най-слаба степен и варете още 2-3 минути, за да се разтвори количеството агар-агар. Ако използвате желатин, няма нужда от това.

Свалете сместа от котлона и постепенно добавете заквасената сметана , като разбърквате непрекъснато, за да се темперира правилно.

Изсипете сместа в 6 чашки и оставете да изстине, след което приберете за поне 2 часа в хладилник.

Почистете и нарежете ягодите на парченца, добавете захарта, ванилията и ги сварете на средно силен котлон, докато леко се сгъстят. Около 10 минути. Оставете да се охлади преди сервиране.

Обърнете панакотата в чиния, ако не излиза лесно, потопете чашките в топла вода за 2 минути. Добавете от сладкото около панакотата и поръсете с натрошения шамфъстък.

Ако държите на качеството на съставките, и в частност на млечните, то биопродуктите на Хармоника може да намерите на kashon.bg или из кокетните биомагазнчета на нашия град.